logo-groot

Utrecht gaat geldGROENwassen

PERSBERICHT

Na Amsterdam en Groningen kunnen ook Utrechtse klanten hun buurtondernemers ‘vergroenen’

Amsterdam, 9 oktober 2013. Op 10-10, de dag van de duurzaamheid, gaat geldGROENwassen ook in Utrecht van start. Energie coöperatie Energie-U tekende vandaag de licentie-overeenkomst. geldGROENwassen is een manier waarop klanten hun favoriete buurtondernemers helpen met vergroenen door te investeren in duurzame energiemaatregelen van de ondernemer. Die investering krijgt de klant weer terug door middel van waardebonnen mét een fikse bonus.

Een voorbeeld

Stel: de bakker op de hoek kan met een zuinigere koeling zijn energierekening met 10% omlaag brengen. Die koeling kost € 4.000,= en de bakker kan dat bedrag niet zomaar opbrengen. Als hij het van de bank moet lenen betaalt hij al snel 4% rente op jaarbasis.

Met geldGROENwassen helpen klanten de bakker met vergroenen. Als klant ‘geef’ je de bakker € 50,= en krijgt daar voor € 60,= aan waardebonnen voor terug, bijvoorbeeld 12 waardebonnen van € 5,=. Vier waardebonnen kan je in 2013 besteden, vier in 2014, en nog eens vier in 2015. Wanneer 40 klanten meedoen heeft de bakker zo de helft van zijn koeling gefinancierd. En als klant krijg je je inleg van € 50,= terug in bonnen, inclusief een leuke bonus van € 10,=. Als je die  € 50,= op een spaarrekening laat staan (nu 1,2% rente op spaargeld) dan levert dat na een jaar € 1,80 op. Met geldGROENwassen wordt je spaargeld nuttig besteed en levert ook nog meer op.

Zo kun je als klant zorgen dat je favoriete (buurt)ondernemer zijn klandizie behoudt, een lagere energierekening krijgt en zijn bedrijf vergroent. Goed voor het milieu, goed voor de buurt én goed voor een ieders portemonnee.

Achtergrondinformatie

Dit idee is niet helemaal nieuw, we hebben het eerder al geïntroduceerd bij boeren (BOERzoektBUUR) waarbij klanten van boeren investeren in zonnepanelen op daken van de boerderijen en stallen. Zo is op 42 boerderijen in den lande dankzij voorfinanciering van klanten al € 500.000,= ‘vergroend’. Met geldGROENwassen onderzoeken we of dit principe ook werkt in steden en dorpen.

Ondernemers en buurtbewoners helpen wij met hun eigen geldGROENwas-projecten op te zetten. Ekoplaza doet al mee, daar kunnen klanten al investeren en hun waardebonnen ophalen. EkoPlaza gebruikt de investering van hun klanten niet voor zichzelf, maar leggen van dat geld zonnepanelen op de daken van kinderboerderijen. Om te beginnen met ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost.

Energiecoöperatie ‘Energie-U’ is een lokaal duurzaam energiebedrijf voor en door alle Utrechters (bewoners en bedrijven). Energie-U wil voor en met zoveel mogelijk Utrechters in de eigen regio duurzame energie opwekken en tegelijkertijd het energiegebruik van inwoners en bedrijven zoveel mogelijk helpen reduceren. geldGROENwassen sluit heel goed op de doelen van Energie-U aan.

Dankzij Stichting DOEN houden we een pilot van vier maanden in Amsterdam en Groningen (niet de stad, maar het buitengebied) en nu dus ook in Utrecht.

Meer weten? Bel met Layana Mokoginta, 06-20011181, of mail: layana apenstaart geldgroenwassen punt nu

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *