Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen over geldGROENwassen. Deze pagina proberen wij regelmatig bij te werken. Heeft u een vraag die hier nog niet staat? Mail dan naar: info(at)geldgroenwassen.nu
algemeen
Welke vormen van geldGROENwassen zijn er?
1 DIRECT: een ondernemer investeert in een vergroeningsmaatregel in zijn eigen onderneming, middels waardebonnen verkoop aan klanten/buurtbewoners. Onder andere kinderdagverblijf De Regenboog, Bettina Bakt, natuurslagerij Keijzer & Van Santen passen deze variant toe.
2 COMBI: een ondernemer investeert in zonnepanelen op het dak van een maatschappelijke instelling, middels waardebonnen verkoop aan klanten/buurtbewoners. De Ekoplaza heeft de combi variant van geldGROENwassen toegepast. Andere ondernemingen die zelf al groen genoeg zijn en winst maken, kunnen zich bij ons aanmelden voor deze variant.
Wat is het verdienmodel van geldGROENwassen?
Vanaf 1 september 2013 tot 31 maart 2014 was geldGROENwassen een pilot-project, mogelijk gemaakt door stichting DOEN. Na de pilotperiode kost deelname per bedrijf €500 ex BTW. Hiervoor krijgt u o.a.: een stip op de kaart, gepersonaliseerde geldGROENwassen-waardebonnen, een 1e motivatie/adviesgesprek, promo materiaal en ondersteuning.
ondernemersvragen
Ik wil meedoen maar heb geen idee wat te vergroenen. Wat nu?
Tijdens een eerste eerste motivatiegesprek/health check bekijken we samen globaal de mogelijkheden. Als blijkt dat er behoefte is aan verdere onderbouwing, kan een energiescan plaatsvinden (kosten hiervoor zijn voor de ondernemer). De energiescan brengt gedetailleerd in kaart waar u het meeste energie op kunt besparen, en dus het meeste geld op kunt verdienen.
Wat als ik al behoorlijk energiezuinig ben?
Er zijn waarschijnlijk nog voldoende mogelijkheden om te vergroenen op andere manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een investeren in een stukje windmolen, of investeren in zonnepanelen op andermans dak (combi).
Met wie sluit ik een contract?
Ondernemers sluiten een contract met de faciliterende Stichting Triple I-S. Klanten en ondernemers regelen de verkoop van waardebonnen en het inwisselen hiervan vervolgens onderling.
Mogen alleen ondernemers meedoen die al met duurzaamheid bezig zijn?
Nee, iedere ondernemer mag zich aanmelden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om kennis te maken met ons concept. Alvorens officiële deelname, doorlopen we met u als ondernemer wel een eerste motivatiegesprek/health check.
Wat krijg ik voor de €500 deelnamekosten?
Promotiemateriaal (folders, flyers, groenwas-meter, posters), persoonlijke geldGROENwassen-waardebonnen, een eerste motivatiegesprek/health check, een plekje op de website en ondersteuning van het geldGROENwassen team.
geschiedenis
geldGROENwassen is gebaseerd op de concepten BOERzoektBUUR (2008) en BEDRIJFzoektBUUR(2012). Bij BOERzoektBUUR financierden buurtbewoners de zonnepanelen van boeren voor. Boeren kregen zo een lagere energierekening en vaste klanten. Buurtbewoners kregen een bonus op hun investering, en waardebonnen om in te ruilen voor producten van de boer. Bij BEDRIJFzoektBUUR investeert een bedrijf in zonnepanelen op het dak van een maatschappelijke organisatie. Het bedrijf ontvangt de oogst van de panelen gedurende een aantal jaren. Daarna kan de maatschappelijke organisatie de panelen voor een zacht prijsje overnemen en geniet ze nog 15-20 jaar van eigen ‘oogst.’
Om te testen of deze concepten ook in de stad werken, startte in september 2013 een Amstedamse pilot genaamd: geldGROENwassen. In plaats van met boeren wordt gewerkt met MKBers, en er kan naast zonnepanelen gespaard worden voor energiebesparende maatregelen (LED, energiezuinige apparatuur, isolatie). Inmiddels zijn we buiten de stadsgrenzen van Amsterdam gegaan en zijn we zelforganiserend door.
buurtbewonersvragen
Ik wil graag geldGROENwassen waardebonnen kopen. Hoe regel ik dat?
Iedere ondernemer die deelneemt aan geldGROENwassen regelt zelf zijn waardebonnen verkoop. Als klant/buurtbewoner kunt u dus waardebonnen kopen direct bij uw deelnemende ondernemer. Iedere ondernemer regelt de verkoop net weer een beetje anders. Maar meestal is het: geld over de toonbank en u bent de gelukkige eigenaar van een geldGROENwassen waardebonstrip. Hier kunt u zien of u bij een bepaalde ondernemer/winkel nog waardebonnen kunt kopen, of u te laat bent, of dat u binnenkort wederom een kans krijgt.
Moet ik telkens een hele waardebon verzilveren of krijg ik een mogelijk restbedrag cash terug?
Het standaard antwoord: Het geld wat de ondernemer ophaalt, investeert hij/zij in een duurzame energie maatregel. Het geld wat jij vooruit betaald hebt, zit dus in de zonnepanelen of LED verlichting. De waardebonnen zijn dus bedoeld om ineens in zijn geheel te verzilveren, ook om het voor de ondernemer behapbaar te maken. Hij/zij kan niet én het geld in zonnepanelen stoppen, én het deels aan jou terugbetalen (wat overigens al deels gebeurd, alleen dan in natura). Overigens is wat de ondernemer wil hierin leidend. M.a.w. een ondernemer kan er ook voor kiezen om jou wel een paar centen of euro’s (afhankelijk van de waarde van de bon) terug te geven, of een restbedrag op de waardebon te schrijven.
Is het bedrag van één waardebon het maximum per inkoop?
Je kunt natuurlijk meer kopen dan op de waardebon staat, maar dan betaal je bij in cash. In principe geldt dat je één waardebon per keer inwisselt (tenzij je twee sets van zes hebt gekocht natuurlijk). Het antwoord op deze vraag hangt verder samen met onderstaande vraag over de rentewaardebon.
Kan de ‘rentewaardebon’ pas aan het einde van de afgesproken periode ingewisseld worden?
De ondernemer bepaalt welke datum hij/zij op de waardebon zet. Als standaard houden we aan 1 bon inwisselen per half jaar, want in een klap alle bonnen inwisselen is wel een hele flinke korting (20%!). Dat betekent dus dat als je in het najaar van 2014 een waardebonset bij de bakker zou kopen, je de eerste bon in het najaar 2014 inwisselt, de 2e bon in het voorjaar 2015, de 3e najaar 2015 enz. Na drie jaar heb je al je bonnen dus kunnen inwisselen. Nog steeds heb je dan een korting van 6 tot 8% op je boodschappen. Overigens kiezen sommige ondernemers ervoor om de bonnen niet in 3 maar in twee jaar te laten inwisselen. Vanaf wanneer de bon geldig is, staat dus op de bon.
Zijn geldGROENwassen Ekoplaza waardebonnen geldig bij alle Ekoplaza’s?
Eén van onze deelnemende ondernemers is Ekoplaza. Ekoplaza is – anders dan andere deelnemende ondernemers – een bedrijf met meerdere winkels door heel Nederland. Aan geldGROENwassen doen elf Ekoplaza winkels in Amsterdam, één in Zaandam en één in Delft mee. Middels geldGROENwassen is er geïnvesteerd in zonnepanelen op een maatschappelijk dak in dezelfde stad waar de betreffende winkel staat. Zo blijft de verduurzamingsinvestering dichtbij en zichtbaar voor de waardebon-koper. De waardebonnen zijn dus alleen geldig bij de deelnemende filialen, niet door het hele land. Hier ziet u de status van de geldGROENwas-actie (m.a.w. hier ziet u of u te vroeg, precies op tijd of te laat bent om waardebonnen te kopen).
Koop ik waardebonnen van mijn huishoud- of spaargeld?
Realiseert u zichzelf dat u nu tegoed koopt, wat u gedurende 2 of 3 jaar kunt inwisselen voor boodschappen. Uit de huishoudportemonnee betaalt u gewoonlijk producten of diensten die u direct of binnen korte tijd gebruikt. Het is dus logischer om waardebonnen van spaargeld te kopen. Vervolgens heeft u een meevaller in de huishoudportemonnee iedere keer als u een waardebon inwisselt. Als u deze meevaller weer op de spaarrekening zet, wordt deze weer aangevuld en zelfs met aanzienlijk meer dan dat u het werkloos op de spaarrekening had laten staan!
verdieping
Waarom een eerste motivatiegesprek/health check?
Als klant ‘koopt’ u waardebonnen bij een ondernemer op basis van vertrouwen. Wanneer u uw spaargeld aan een ondernemer geeft in ruil voor waardebonnen, wil u graag weten dat die ondernemer er over een jaar nog is. Dus u vertrouwt er op dat de onderneming de komende jaren in de benen blijft. 100% zekerheid bestaat niet in het leven, maar om een idee te krijgen hoe gezond een onderneming is, en om te zien met wie er samengewerkt gaat worden, doet geldGROENwassen een eerste motivatiegesprek/health check bij ondernemers die mee willen doen. Een positieve beoordeling betekent geen garantie dat een onderneming niet failliet kan gaan, maar betekent wel dat wij het vertrouwen hebben dat de betreffende ondernemer een goede uitgangspositie heeft om ook over drie jaar nog ‘open’ te zijn en dat hij/zij er alles aan doet om zijn of haar onderneming te laten bloeien. Want niet alleen u maar ook geldGROENwassen gaat een langdurige verbinding met de ondernemer aan; de ondernemer verkoopt geldGROENwas-waardebonnen, maakt gebruik van het promotiemateriaal en de promotiekanalen van geldGROENwassen en vertegenwoordigt dus ook ons ‘merk’.
Wat houdt een eerste motivatiegesprek/health check in?
Het is gebruikelijk om op basis van behaalde economische cijfers (jaarrekeningen bijvoorbeeld) te bepalen of een onderneming gezond is. geldGROENwassen kijkt niet alleen naar het verleden maar vooral naar de toekomstplannen van een ondernemer. Naast economische resultaten uit het verleden, vragen wij een ondernemer naar zijn/haar plannen voor de toekomst, hoe hij/zij klanten aan zich bindt, welke activiteiten de ondernemer ontplooit en in hoeverre een ondernemer rekening houdt met het milieu in zijn/haar bedrijfsvoering.