logo-groot

Utrechtse ondernemers opgelet: vroegboekkorting!

Ook in Utrecht start geldGROENwassen. Energie-U, gemeente Utrecht en geldGROENwassen hebben de handen ineengeslagen. De eerste 10 ondernemers die vóór 1 augustus besluiten deel te nemen aan geldGROENwassen middels het tekenen van een intentieverklaring, krijgen (dankzij gemeente Utrecht) een tegemoetkoming in de deelnamekosten.

Doe je als enkele ondernemer mee, dan zijn de kosten €500 en vergoedt gemeente Utrecht €250. Doe je met 5 bedrijven tegelijk mee, dan zijn de kosten €1250 (€250 per bedrijf) en vergoedt de gemeente Utrecht €250 per bedrijf.

Ben je ondernemer in de gemeente Utrecht en wil je meer weten of meedoen? Stuur een mailtje naar ggw@energie-U.nl of kijk eerst op de energie-U website. De eerste bijeenkomst voor de ondernemers die zich hebben aangemeld, is op 8 september 2014 aan de Oudegracht 60.

de geldGROENwasserij in Centrum (nov 2013 - juni 2014)

Afscheid van de geldGROENwasserij

Weet u het nog? In september 2013 opende ‘s werelds eerste geldGROENwasserij in Amsterdam Oost haar deuren. Elke maand een ander stadsdeel was het plan. De geldGROENwasserij deed daarna nog Zuid en Centrum aan. Met behulp van DWI benaderden we lokale bedrijven om hen warm te maken voor deelname aan geldGROENwassen.

Vanaf december mochten we gebruik maken van een prachtig pandje aan de Vijzelstraat – ons aangeboden door Schadebureau NoordZuid-lijn. Daar hebben we tot ons eindfeest van 31 maart 2014 dankbaar gebruik gemaakt. Deze maand hebben we afscheid genomen van de geldGROENwasserij, maar we draaien gewoon door op geldgroenwassen.nu

GerbenOldSchool

Broedplaats old school heeft LED-verlichting!

old-school-broedplaatsIn november 2013 sprak Gerben Mienis van Broedplaats old school de intentie uit om geld GROEN te gaan wassen. Begin juni kon Gerben de LED-verlichting ophangen.

Broedplaats old school is een tijdelijke broedplaats voor vijf jaar. Eén groot gebouw, meerdere huurders/bedrijven en één elektriciteitsaansluiting. Investeren in het pand (denk aan isolatie, dubbel glas) is niet rendabel, maar energiebesparen via LED wel. Met de borgsom van de huurders is nu LED-verlichting gekocht. De huurders profiteren van deze actie: zij zullen de energiebesparing terugzien in de huurprijs. Lees verder >>>

Zonnepanelen2

Amsterdam binnenkort drie zonnedaken rijker

Voor €250,= bio-boodschappen vooruitbetalen, voor €300,= bio-boodschappen halen. De geldGROENwassen-actie van Ekoplaza werd een hit in Amsterdam en Delft.

Na kinderboerderij ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost en Vrije School Widar in Delft zijn nu kinderboerderij Zimmerhoeve en De Zuiderspeeltuin (IJsterk) op het Barentszplein in Amsterdam aan de beurt: in juni of juli hebben ook zij stroom van zonnepanelen dankzij het geld dat Ekoplaza met geldGROENwassen ophaalde.

Vrije School Geert Groote 2 heeft – hoewel uiteindelijk niet via het bonnensysteem van geldGROENwassen – inmiddels ook een groendak en zonnepanelen.

GGW-natuurslagerij kopie

geldGROENwassen bij natuurslagerij Keijzer & Van Santen

In Wageningen bevindt zich de slagerij van Ruud Keijzer en Jaap van Santen. In de zogenoemde ‘natuurslagerij’ wordt veelal gewerkt met biologisch- en ambachtelijk bereide producten waarin geen E-nummers, suiker en conserveringsmiddelen worden gebruikt. Naast vlees wordt ook vis en af en toe wild verkocht en er worden enkele streekproducten (honing, groenten) aangeboden.

De natuurslagerij startte met de verkoop van geldGROENwassen waardebonnenstrips, en was binnen het uur uitverkocht! Een week later verkochten zij nog eens 50 waardebonnenstrips. Met vlag en wimpel hebben Ruud en Jaap hun zonnepanelen met hun klanten volledig bij elkaar gespaard.

GGW-natuurslagerij kopieHet verhaal van Ruud en Jaap
Ruud Keijzer was achterkleinzoon van slager de Gruijter op de Zeedijk in Amsterdam; het beroep zit dus al lang in zijn familie. Toch is Ruud de enige uit circa 100 kleinkinderen die het beroep uitoefent. 32 jaar geleden nam Ruud een reguliere slagerij over. Jaap werkt als sinds zijn 17e in de slagerij, sinds 5 jaar is hij mede-eigenaar en trekken de twee samen de kar.

Toen Ruud een reguliere slagerij overnam, schrok hij van de kwaliteit die hij aantrof bij het opensnijden van de runderhalzen. In het slagersvakblad stelt hij: “Er zijn natuurlijk veel goede reguliere slagers. Maar ik had hier geen goed gevoel bij.” De slagerij gaat voor kwaliteit en daarom verkopen de slagers met name biologische producten.

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
“Om een aantal redenen: We staan er voor open om een keer te worden doorgelicht op ons energieverbruik. Zo zitten we te denken aan zonnepanelen, maar ook andere kleine maatregelen (LED, A+++ apparaten, een warmte terugwinsysteem) behoren tot de mogelijkheid zolang deze werkbaar zijn. Met geldGROENwassen wordt klantenbinding hieraan gekoppeld. Op dit moment werken we al geruime tijd met kortingszegeltjes, we zien geldGROENwassen als een manier om dit systeem weer eens op te frissen. Ook is het leuk dat gemeente Wageningen het initiatief ondersteunt.”

Naam ondernemers: Ruud Keijzer en Jaap van Santen
Adres: Churchillweg 40, Wageningen
Website: http://www.natuurslagerij.nl/
Spaarden voor: 8-12 zonnepanelen
U spaarde mee als: u voor €100 een strip waardebonnen kocht t.w.v. €120 (6*€20).
Huidig energieverbruik: 50.000 kWh per jaar
Zelf opgewekt na investering: 2100 – 3000 kWh per jaar

Roelf met camera - 13

Jouw duurzame energie initiatief duurzaam in kaart gebracht op Newenergyplaces.com

Roelf waste deze zomer geld GROEN. Zijn geldGROENwassen-actie kwam echter minder van de grond vanwege drukte bij zijn bedrijf New Energy TV. Een elektrische auto is dus nog niet bij elkaar gespaard, maar “hopelijk zit dat er volgend jaar aan te komen.” Aldus Roelf. Hieronder het verhaal van Roelf, New Energy TV en zijn nieuwe initiatief New Energy Places.

“Ik werk al geruime tijd met plezier in de duurzame energie branche, en vind het goed dat de duurzame energie beweging ook op lokaal niveau plaats vindt. Het nadeel hiervan is dat alles soms wat kneuterig en klein blijft. Het bewaken van de ‘menselijke maat’ is mooi, en het stimuleren van gedragsverandering is een edel motief, maar de strijd tegen de opwarming moet het toch vooral hebben van de grote oplossingen. Je ziet dat onze oosterburen pragmatischer zijn, durven aan te pakken, en wat minder ouwehoeren”, zegt Roelf.

Roelf met camera - 13

Hij vindt dat het proces in Nederland dreigt te verzanden in eeuwige discussies over wel of niet, en mooi of lelijk. Na negen jaar New Energy TV heeft hij behoefte aan een meer internationale blik en komt daarom met een nieuw initiatief: New Energy Places, een wereldkaart met duizenden duurzame krachtcentrales. “We zijn momenteel druk bezig met het uploaden van data. Het maken van de filmpjes die daarbij horen, wordt onze businesscase. Ik doe dit samen met een collega in de VS. Hopelijk krijgen mensen die net als ik vinden dat het allemaal te langzaam gaat daardoor nieuwe energie. Want als je ziet wat voor enorme wind- en zonnecentrales er momenteel in constructie zijn in landen waar nog wél sprake is van ‘vooruitgangsgeloof’, dan word je daar heel vrolijk van.”

Wat Roelf betreft is dit het geschikte moment voor het startschot voor de aankoop van een elektrische auto waarmee hij pas echt duurzame reportages gaat maken. “De productie van de meer dan 1500 video’s voor New Energy TV zorgde ervoor dat ik jaarlijks een flinke vervuiling veroorzaakte als automobilist, zelfs met een Prius. De kilometers voor New Energy Places wil ik dan ook graag elektrisch doen. Ik hoop dat geldGROENwassen me daarbij een handje gaat helpen”.

Roelf van Til_New Energy TV

Het verhaal van Roelf
“Met een achtergrond in de journalistiek (radio en tv), richtte ik in 2005 mijn eigen bedrijf New Energy TV op, puur uit enthousiasme voor nieuwe energie oplossingen. Ik wilde een WebTV-kanaal starten en functioneerde zo’n beetje als de dorpsomroeper in de community van de duurzame energie, zéker in de tijd toen youtube nog niet zo groot was. Samen met een compagnon opereer ik vanuit een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht. Tegenwoordig werk ik vooral vanuit huis in Bergschenhoek onder een dak met zonnepanelen.”

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen?
“Ik vind het leuk om te investeren in elkaar, en hou van ondernemen en risico’s nemen, gekoppeld aan een goede, innovatieve gedachte. Ik wil sparen voor een elektrische auto, samen met mijn klanten, maar vind het ook gezond om de financiering hiervoor deels zelf te doen.”

Naam ondernemer: Roelf van Til
Adres: Van Vredenburchlaan 45, Bergschenhoek
Website: http://www.new-energy.tv/ en http://newenergyplaces.com
Spaart voor: elektrische kilometers door Europa
Huidig energieverbruik: 4000 vieze benzinekilometers per maand
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 4000 schone, elektrische kilometers per maand