Ekoplaza-groot

Klanten EkoPlaza wassen geld GROEN voor kinderboerderijen

Klanten werken samen met ondernemers in duurzaam investeringsmodel

Amsterdam, 20 september 2013. Als er iets duurzaam is en voor altijd zou moeten blijven bestaan, dan is het wel de kinderboerderij.  Daarom kunnen klanten van de biologische supermarktketen EkoPlaza helpen Amsterdamse kinderboerderijen te voorzien van zonnepanelen. geldGROENwassen is een eenvoudig investeringsmodel waarin consumenten en ondernemers buurtwinkels en instellingen zoals kinderboerderijen helpen vergroenen.

Klanten van EkoPlaza die 250 euro investeren krijgen in ruil hiervoor 300 euro aan EkoPlaza boodschappenbonnen. Voor iedere investering schaft EkoPlaza vervolgens een zonnepaneel aan. De kinderboerderij betaalt de eerste periode de bespaarde energiekosten terug aan de EkoPlaza winkel om de zonnepanelen af te betalen, waarna ze op den duur gratis schone energie kunnen gaan gebruiken.

Naast kinderboerderij ’t Brinkie zijn ook kinderboerderijen De Werf, De Zimmerhoeve, De Uylenburg en de in aanbouw zijnde kinderboerderij in Osdorp geïnteresseerd om mee te doen.

Voor meer informatie en deelname kijk op www.ekoplaza.nl en archief.geldgroenwassen.nl.

Wat is geldGROENwassen?
Het concept is gebaseerd op samenwerking tussen consumenten, bedrijven en instellingen om een beter milieu en een betere buurt te creëren. Klanten investeren in energiemaatregelen van buurtondernemers of buurtinstellingen. En dat is winst, zowel sociaal als financieel. Denk bijvoorbeeld aan de wasserette die investeerders nodig heeft voor nieuwe A+++ wasmachines , of een bakker die energiekosten wil besparen door LED verlichting. Zij kunnen de investering krijgen van hun klanten en zij betalen op hun beurt hun klanten het geïnvesteerde bedrag + een mooie bonus terug in waardebonnen.

geldGROENwassen is een pilot-project van stichting Triple I-S in samenwerking met stichting DOEN.

EkoPlaza
De EkoPlaza-visie is samengevat in vijf keuzes: betaalbaar biologisch, bewust lekker eten, persoonlijk en dichtbij, verrassend gevarieerd en een eerlijke samenwerking. Voor meer informatie over EkoPlaza, kijk op http://www.ekoplaza.nl.

logo-groot

Bezoek geldGROENwassen tijdens de Nieuw Amsterdam Stadexpeditie

Op zaterdag 21 september 2013 doet geldGROENwassen mee aan de eerste editie van Nieuw Amsterdam Stadexpeditie. En wel met een zonnepanelenfeest bij ’t Brinkie! De combi van Ekoplaza en ’t Brinkie wordt op deze dag een feit: reden voor feest dus! We vinden het hardstikke leuk als jij dit moment als geldGROENwas-vriend ook met ons viert. Heerlijke taart en koffie staan van 11.30-12.30 voor je klaar op de Meerkerkdreef 27. Zie hier ons verhaal op de website van Pakhuis de Zwijger.

Wat is de Nieuw Amsterdam Stadexpeditie dan precies?
Op 21 september kun je op expeditie langs (meer dan 100) diverse praktijken die de stad Amsterdam rijk is: broedplaatsen, moestuinen, wijkondernemingen en communities, kunst & cultuur locaties, zelfbouwprojecten, tijdelijke horeca spots, buurt- en indie brands. Op de website van Pakhuis de Zwijger selecteer je met behulp van een interactieve kaart de plekken in je eigen buurt of de highlights uit de stad en creëer je je eigen route. Deze Stadexpeditie maakt onderdeel uit van de Amsterdam Urban Innovation Week 2013.

logo-groot

Training voor welwillende ondernemers in Amsterdam-Oost

Na een verkennende week en een spetterende opening met wethouder Nevin Özütok op 7 september, is de geldGROENwasserij alweer bijna twee weken in Amsterdam-Oost aan de Javastraat 79 geopend. Dat betekent dat we alweer op de helft zijn, want over twee weken verhuizen we weer naar het volgende stadsdeel (West, Zuid of Noord) om daar een geldGROENwasserij te openen voor een maand. Op 24 september van 19.30-21.00 organiseren wij daarom een training voor welwillende deelnemers aan geldGROENwassen in Amsterdam-Oost. Mocht je in de avond niet kunnen, dan geven wij (bij voldoende animo) dezelfde training in versnelde vorm vóór openingstijd de volgende ochtend (25 september van 08.00-09.00). Geef je op bij één van onze medewerkers als ze langs komen, door een bezoekje te brengen aan de geldGROENwasserij of via judith@geldgroenwassen.nu.

Schermafbeelding 2014-04-03 om 18.25.42

geldGROENwasserij in Oost geopend

Zaterdagochtend opende wethouder Nevin Özütok van stadsdeel Oost de allereerste geldGROENwasserij ter wereld. Dankzij een waterig zonnetje, verse koffie en zang van geldGROENwasser Jane Proeve kwamen buurtondernemers en buurtbewoners polshoogte nemen.

Schermafbeelding 2014-04-03 om 18.29.01

Ika-Anne-groot

’s Werelds eerste geldGROENwasserij opent in Amsterdam

PERSBERICHT

klanten en ondernemers wassen hun geld groen

Zaterdag 7 september aanstaande opent de allereerste geldGROENwasserij ter wereld haar deuren. Stadsdeel Amsterdam Oost heeft de primeur. Wethouder Nevin Özütok opent zaterdag om 10:00 de geldGROENwasserij aan de Javastraat 79 in Amsterdam Oost. Na stadsdeel Oost zal de geldGROENwasserij West, Noord en Zuid aandoen: iedere maand een ander stadsdeel.

Met geldGROENwassen kun je als klant ervoor zorgen dat je favoriete (buurt)ondernemer zijn klandizie behoudt, een lagere energierekening krijgt en zijn bedrijf vergroent. Dit door zelf te investeren in energiemaatregelen van een ondernemer. De investering wordt (met fikse rente) terugbetaald in waardebonnen. Dus het geeft niet alleen een goed gevoel, maar ook financieel voordeel: voor de klant én voor de ondernemer.

Een voorbeeld

Stel: de bakker op de hoek kan met een zuinigere koeling zijn energierekening met 10% omlaag brengen. Die koeling kost € 4.000,= en de bakker kan dat bedrag niet zomaar opbrengen. Als hij het van de bank moet lenen betaalt hij al snel 4% rente op jaarbasis.

Met geldGROENwassen helpen klanten de bakker met vergroenen. Als klant ‘geef’ je de bakker € 50,= en krijgt daar voor € 60,= aan waardebonnen voor terug, bijvoorbeeld 12 waardebonnen van € 5,=. Vier waardebonnen kan je in 2013 besteden, vier in 2014, en nog eens vier in 2015. Wanneer 40 klanten meedoen heeft de bakker zo de helft van zijn koeling gefinancierd. En als klant krijg je je inleg van € 50,= terug in bonnen, inclusief een leuke bonus van € 10,=.

€ 50,= levert op een spaarrekening (met de huidige rente van 1,2% op spaargeld) € 1,80 op (1,2% * € 50,- * 3 jaar = € 1,80). Terwijl de investering van € 50,= in het energiebesparingsplan van de bakker € 10,= extra oplevert. Alleen niet aan contant geld, maar aan producten van de bakker. Met als bijkomend voordeel dat je al direct een deel van de waardebonnen kunt besteden, en niet pas na een jaar.

Achtergrondinformatie

Dit idee is niet helemaal nieuw, we hebben het eerder al geïntroduceerd bij boeren (boerZOEKTbuur) waarbij klanten van boeren investeren in zonnepanelen op daken van de boerderijen en stallen. Hier doen sinds 2008 al ruim 40 boerderijen aan mee, waaronder ook de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.

Met geldGROENwassen onderzoeken we of dit principe ook werkt in steden en dorpen.

Dankzij stichting DOEN houden we een pilot van vier maanden in Amsterdam, Utrecht en Groningen (niet de stad, maar het buitengebied). Ondernemers en buurtbewoners helpen we hun eigen geldGROENwas-projecten op te zetten. Ekoplaza doet al mee. Zij gebruiken de investering van hun klanten niet voor zichzelf, maar leggen van dat geld zonnepanelen op de daken van kinderboerderijen. Om te beginnen met kinderboerderij ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost.

Meer weten? Neem contact met ons op of kom langs op de Javastraat 79 in Amsterdam Oost, de hele maand september geopend van maandag t/m vrijdag van 9 tot half zes.