3 Getrouwd

Kinderdagverblijf De Regenboog (IJsterk) heeft een GROEN varkentje gewassen

Op 27 januari 2014 gaf Dirk de Jager (wethouder milieu stadsdeel Amsterdam West) het startsein voor geldGROENwassen op kinderdagverblijf De Regenboog. Dit filmpje kunt u bekijken als u niet bij de lancering was. Het kinderdagverblijf verkocht waardebonnen voor dag(delen) opvang in de luwte uren aan ouders met een mooie korting tot 31 maart 2014. Zo zijn er ruim 100 waardebonnen verkocht. In januari 2015 gaat een tweede actie van start om zo LED-verlichting in het gehele gebouw te kunnen realiseren. Hieronder het verhaal over hoe het allemaal begon.

vlnr: Dirk de Jager (wethouder stadsdeel West), Marcel (ouder), Jeanne Brouwer (lokatiemanager De Regenboog)

vlnr: Dirk de Jager (wethouder stadsdeel West), Marcel (ouder), Jeanne Brouwer (lokatiemanager De Regenboog)

Op een informatiebijeenkomst van geldGROENwassen op 7 November 2013 was Jeanne, locatiemanager van De Regenboog, aanwezig. Er volgde een afspraak op het kinderdagverblijf zelf met Jeanne, Raphaela (interim manager op het hoofdkantoor) en Marcel (ouder) op locatie. Marcel is architect, betrokken bij duurzaam bouwen. Hij had eerder al met Jeanne contact opgenomen met het idee het gebouw van het kinderdagverblijf duurzamer te maken. Jeanne had hieraan voorafgaand een energiescan laten doen en was direct enthousiast. Met geldGROENwassen kunnen zij een groot deel van hun ambities voor een duurzamer gebouw realiseren.

Schermafbeelding 2014-03-26 om 11.41.29

 

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
Jeanne: “Met name de manier van het creëren van draagvlak onder klanten spreekt me erg aan. Door geldGROENwassen doen we het samen. Door erover te communiceren en transparant te zijn wordt het meer zichtbaar wat we doen aan energie besparing en wordt bewustwording gestimuleerd.” Marcel: “Ook door gedragsverandering kun je zo’n 10% aan energie besparen.”

“Suggesties van klanten vinden we erg belangrijk. Om te weten wat er leeft bij de ouders organiseren wij bijvoorbeeld koffie-ochtendjes. Dit is een laagdrempelige manier om in contact te komen met de ouders van de kinderen en bij elkaar betrokken te blijven. De tevredenheid over ons kinderdagverblijf is hoog: dit bleek uit onze enquête waar we beoordeeld werden met een 8 of hoger”, aldus Jeanne. Hier kunt u ook de nieuwsbrief lezen die Jeanne naar alle ouders stuurde.

IJsterkLogo

Adres: Houtmankade 60
Sparen voor: o.a. LED verlichting
U spaart mee als: u naast de reguliere dagen waarop je kind bij De Regenboog is, ter plekke een extra dag(deel) koopt.
Huidig energieverbruik: 38.203 kWh per jaar
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 8426 kWh per jaar (LED).

Regenboog-groot

Kinderdagverblijf De Regenboog wast geld groen

Ouders dragen bij aan gezondere leefomgeving kroost

Maandag 27 januari aanstaande start kinderdagverblijf De Regenboog in Amsterdam een bijzondere actie. Ouders kunnen dan hun geld groen wassen door extra dagdelen kinderopvang te kopen tegen een gereduceerd tarief (10 tot 15% korting). Met dit geld gaat De Regenboog energie besparen met LED-verlichting. Ook een nieuw ventilatiesysteem staat op het verlanglijstje. Het idee is afkomstig van ouders en de locatiemanager van De Regenboog in samenwerking met geldGROENwassen. Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager geeft maandagochtend 27 januari om 8 uur ’s ochtends het startsein voor de actie bij De Regenboog. De geldGROENwas-actie loopt tot eind maart 2014.

Voordeel voor ouders, kinderen én het milieu
De Regenboog, onderdeel van IJsterk Kinderopvang, en de ouders van de kinderen zijn erg actief op het gebied van duurzaamheid. De Regenboog kookt biologisch. Ook is de speelplaats voor de kinderen omgetoverd in een pluk-tuin. Leuk voor de kinderen én voor de kok, die op deze manier lekker verse ingrediënten voor de lunch kan gebruiken. Een ouder, architect van beroep, merkte op dat er veel mogelijkheden zijn om het gebouw te verduurzamen. De locatiemanager van de Regenboog, Jeanne Brouwer, had hier wel oren naar. Om energie te besparen en een bijdrage aan een beter milieu te kunnen leveren, ging zij in gesprek met geldGROENwassen.

Met geldGROENwassen kunnen klanten zorgen dat hun favoriete (buurt)ondernemer zijn klandizie behoudt, een lagere energierekening krijgt en zijn bedrijf vergroent. Dit door geldGROENwas-bonnen te kopen. De klant betaalt als het ware boodschappen vooruit waardoor de ondernemer direct kan investeren in energiebesparende maatregelen en gelijk profiteert van een lagere energierekening. De ondernemer geeft de klant daarvoor financieel voordeel: bij aankoop van vijf waardebonnen van bijvoorbeeld 20 euro, krijgt de klant een zesde bon gratis. geldGROENwassen is zo een leuke en slimme manier om te vergroenen, en er ook nog financieel wijzer van te worden.

Achtergrondinformatie geldGROENwassen
geldGROENwassen is een variant op boerZOEKTbuur waarbij klanten van boeren investeren in zonnepanelen op daken van de boerderijen en stallen. Hier doen sinds 2008 al ruim 40 boerderijen aan mee, waaronder ook de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.

Met geld van stichting DOEN houdt geldGROENwassen een pilot in Amsterdam, Utrecht en Enschede – om te kijken of dit ook werkt in de grote stad. Inmiddels hebben nog meer steden zich aangemeld om mee te doen. De eerste successen zijn van de lente al te vieren: dan krijgen drie kinderboerderijen, drie kinderdagverblijven en een basisschool zonnepanelen, dankzij klanten van Ekoplaza die in totaal al 30.000 euro hebben groen gewassen.

Doe ook mee met geldGROENwassen, trek de lokale economie uit het slop, krijg financieel voordeel en help je leefomgeving te vergroenen!

Schermafbeelding 2014-01-10 om 09.42.27

In stadsdeelkrant Oost en bijvoorbeeldboekje DOEN

Schermafbeelding 2014-01-10 om 09.42.27

In het bijvoorbeeldboekje van Stichting DOEN, schittert Anne Stijkel op pagina 23 met geldGROENwassen. Dankzij DOEN kan de geldGROENwassen-pilot plaatsvinden: ondernemers kunnen gratis gebruik maken van de promotiematerialen en de reeds aanwezige kennis, door aan te haken op het concept. Het hele boekje is hier te downloaden, hieronder alvast een voorproefje op ‘ons’ stukje.

Schermafbeelding 2014-01-10 om 09.54.54

Donderdag 9 januari 2014 stonden we met geldGROENwassen in stadsdeelkrant Amsterdam Oost! De papieren versie wordt in Oost thuisbezorgd, maar voor alle Amsterdammers die niet uit dit stadsdeel komen bij deze een mogelijkheid om het krantje toch te lezen. Naast geldGROENwassen staan er een hoop leuke feitjes en weetjes in over duurzaamheid in de stad.