oldschool-amsterdam-restaurant-1-1024x682

restaurant old school wast straks GROEN voor LED

Restaurant old school werkt zoveel mogelijk met regionale producten. Zo komt de vis van dichtbij uit de Noordzee, en wordt er met vissers gewerkt die rekening houden met welke vis er in welk seizoen – gezien de paringstijd en visstand – gevangen wordt (De Goede Vissers en Woord Vis). Vlees wordt ingekocht bij de Lindenhof; een bedrijf wat dierenwelzijn en kwaliteit hoog in het vaandel heeft. En dagverse eieren komen van het mini-rondeel wat om de hoek staat. Het restaurant is geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Naam ondernemer: Waldy Brewster
Adres: Gaasterlandstraat 5
Website: http://www.oldschoolamsterdam.com
Sparen voor: LED verlichting
U spaart mee als: u een strip waardebonnen koopt van €200, hiervoor krijgt u €240 terug. De waardebonnen a €40 per keer zijn in te wisselen voor lunch/diner.
Huidig energieverbruik: 50.000 kWh per jaar (niet exact bekend want 1e jaar, daarom schatting)
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 19676 kWh per jaar

Het verhaal van Waldy
“Ik heb hotelschool gedaan en heb vervolgens enkele jaren in de reclamebranche gewerkt. Na vervolgens enige tijd in de horeca te hebben gewerkt, ben ik zelf zaken gaan opzetten. In mijn zaak de “Golden Brown Bar” kwam ik in contact met een opzetter van broedplaatsen (Maarten de Wolff). Zo ontstond het idee om een horeca gelegenheid en broedplaats te combineren.
In België is men een stuk verder met het opzetten van broedplaatsen in leegstaande panden. Hierdoor geïnspireerd geraakt, schreven Maarten en ik een plan. Ook voegde een derde ontwikkelaar (Gerben Mienis) zich bij ons.”
Waldy Het was nog even zoeken naar een pand, maar uiteindelijk kwamen de drie ondernemers onder één dak terecht in het grote, leegstaande, voormalige ROC gebouw. Waldy runt het restaurant. “De allereerste keer dat ik ons huidige pand binnenkwam, wist ik niet zo goed wat ik er van moest vinden. Maar het had toch iets getriggerd, want toen ik de volgende dag wakker werd kriebelde er toch iets. Inmiddels is het pand mooi opgeknapt en is mijn streven om er een gezond bedrijf en bruisende plek van te maken.”

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen?
“Ooit deed ik mee aan een groene crowdfunding actie van Strawberry Earth, om aanpassingen binnen mijn bedrijf te doen in het kader van duurzaamheid. Deze actie vond ik leuk en heeft goed gewerkt. Ik zie geldGROENwassen dus als kans om de kostenpost die eraan zit te komen glad te kunnen strijken. De kostenpost betreft LED (vooral dimbare LED-lampen zijn prijzig), maar ook andere – heel basale – dingen als gaten in het plafond en ramen die niet dicht gaan. Dat soort gekke dingen kom je tegen in een oud school gebouw.”

logo-groot

Al 3 instappers pilot Enschede

Op 22 april bracht een delegatie van het geldGROENwassen-team een bezoek aan Enschede. Enschede is uitgeroepen tot pilot-buitengebied, en is later van start gegaan dan de pilot in Amsterdam. Hierdoor kunnen ondernemers in Enschede nog gratis instappen op de geldGROENwas-trein tot 30 april 2014.

Een aantal ondernemers in Enschede is al ingestapt: zo is Ecocentrum EMMA inmiddels gestart met de verkoop van geldGROENwas-bonnen. Go Planet Speedworld volgt binnenkort, zij gaan sparen voor milieuvriendelijker karts. En uniek: het Running Center gaat niet alleen voor vergroening van de eigen zaak, maar wil ook sparen voor zonnepanelen op het dak van de atletiekvereniging. Hiermee is Running Center de eerste ondernemer die zowel de directe- als de combi-constructie van geldGROENwassen gaat toepassen.

logo-groot

Zelforganiserend door!

Op 31 maart 2014 is de pilot van geldGROENwassen in Amsterdam succesvol afgerond. geldGROENwassen gaat verder, alleen stappen deelnemers nu niet meer gratis in maar betalen zij eenmalig €500 (als ondernemer), €250 (als maatschappelijke instelling) of  € 1.250 per collectief van vijf ondernemers voor deelname. De deelnemer krijgt voor dit bedrag coaching, advies over energiebesparende maatregelen en bij start krijgt de ondernemer dan ook de speciale geldGROENwas-bonnen die klanten dan bij de ondernemer kunnen aanschaffen én promotiemateriaal.

Op deze manier kan geldGROENwassen zelforganiserend door. Ons doel is om klanten en ondernemers in heel Nederland bij elkaar te brengen en zo energiebesparing zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Winst voor het milieu, winst voor de buurt, winst voor de ondernemer en winst voor de klant.

Zonnepanelen2

Bonnenverkoop Ekoplaza gaat hard

Eind september 2013 startte Ekoplaza Amsterdam met een bijzondere groene actie: zij vroegen hun klanten geldGROENwassen waardebonnen te kopen voor €250 waarvoor klanten €300 aan boodschappen tegoed kregen. Met dit geld investeerde Ekoplaza in zonnepanelen op het dak van kinderboerderij ‘t Brinkie.

Ekoplaza ging door met de geldGROENwas-actie om te sparen voor zonnepanelen op andere maatschappelijke daken. En het gaat zo hard met de bonnenverkoop, dat de actie even on hold is gezet, tot er een nieuw maatschappelijk dak belegd kan worden met zonnepanelen. Daarbij hebben wij uw hulp nodig: weet u een Amsterdams maatschappelijk dak dat staat te popelen om zonnepanelen op zijn dak te krijgen? Weet u bestuur, raad en/of organisatie warm te maken voor duurzame energie? Laat het ons weten via info(at)geldgroenwassen.nu.

Overigens beperkt deze actie zich niet tot Amsterdam en Ekoplaza, andere dorpen, steden en bedrijven kunnen ook meedoen. Uw hulp kunnen we daarbij goed gebruiken: speur naar daken van maatschappelijke instellingen die wel wat zonnepanelen kunnen gebruiken, en laat het ons weten!

pioniersavond

geldGROENwassen pioniersavond gemist? Een sfeerimpressie…

Was je er niet bij de 31e maart? Of wil je graag de ervaringen van geldGROENwassen deelnemers nog een keer bekijken? Zie hier een foto-sfeerimpressie en de pitches van Gerben (old school huurderscollectief & restaurant), Bettina (bakkerij Bettina bakt), Jeanne (kinderdagverblijf De Regenboog, IJsterk) en Martine & Marita (De Gouden Cirkel):

En last but not least, ons nieuwe promo-filmpje:

 

Zonnepanelen2

Matchmaker

Onderstaande ondernemingen of instellingen hebben aangegeven graag mee te willen doen met geldGROENwassen. Samen met ons zijn ze nog op zoek naar een bedrijf of instelling om samen de combi te vormen, of op een andere manier te vergroenen.

Bedrijven op zoek naar een geschikt dak van instelling

 • Alle plaatsen waar een vestiging is – Ekoplaza – biologische supermarkt
 • Bernheze – Inter Art – soort winkel – (mogelijke match met school de Bolderik)
 • Heesch – Intersport – sport/outdoor winkel – (mogelijke match met voetbalclub of tennisvereniging)
 • Nistelrode – Van Tilburg – adviesbureau – (mogelijke match met voetbalclub in Nistelrode)
 • Spaarndam & Haarlem Noord – Albert Heijn – supermarkt – op zoek naar dak kinderdagverblijf/speeltuin

Instellingen op zoek naar een bedrijf wat hun zonnepanelen wil voorfinancieren

 • Amsterdam Oost – JP Coenschool
 • Amsterdam – kinderopvang de Tovertuin, Villa Bons, Toverlantaarn
 • Amsterdam – Plan Nederland
 • Amsterdam West – school de Horizon
 • Amsterdam West – speeltuinvereniging Barentzplein
 • Amsterdam Zuid – SVPA (peuterschool)
 • Amserdam Zuid – Peterschool
 • Apeldoorn – kinderboerderij De Maten
 • Bernheze – meerdere sportclubs
 • Bilthoven – kinderboerderij de schaapskooi
 • Haarlem – Koorschool
 • Haarlem – Rudolph Steiner college
 • Haarlem – speeltuinvereniging de Eenhoorn, de Elba, Delftwijk
 • Haarlem – SKOS Kinderopvang
 • Haarlem – Sint Bavo scholengemeenschap
 • Heerhugowaard – kinderboerderij de Bongelaar
 • Heeschwijk Dinther – scholengemeenschap Stichting Oog
 • Meppel – Scholengemeenschap Promes
 • Zaandam – kinderboerderij de Veldmuis
 • Zaandijk – Zaans Fanfare Corps

Weet u een bedrijf wat de zonnepanelen van de betreffende instelling zou willen realiseren in dezelfde plaats? Of kent u een instelling die graag zonnepanelen op zijn dak wil in een plaats waar wij al een bedrijf hebben gevonden? Laat het ons weten via info(at)geldgroenwassen.nu: geldGROENwassen treedt graag als matchmaker op.

Triodos-groot

in de kleur van geld van Triodos bank

geldGROENwassen staat in ‘De Kleur van Geld’; het magazine van de Triodos bank. Leuk he?! Zie hieronder. Anders dan hieronder geschreven; waardebonnen zijn te koop voor €250, hiervoor krijgt u €300 terug. Maar het principe blijft hetzelfde. Wilt u ook meedoen met deze actie? Koop dan waardebonnen in uw Ekoplaza in Delft. Ook in Amsterdam kunt u waardebonnen bij de Ekoplaza kopen, via dezelfde actie. Andere bedrijven die meedoen met geldGROENwassen zijn te vinden onder het kopje ‘wie doen al mee – gestart’.

 

Schermafbeelding 2014-04-03 om 09.46.14

Wilt u verder lezen dan kunt u hier terecht voor het complete magazine.