joan

De geWoonboot wast door en door GROEN

Jan en Joan zijn echte pioniers: zij startten eind 2013 met de verkoop van geldGROENwassen waardebonnen. Inmiddels is alle verlichting op de boot vervangen door LED-verlichting. Ook heeft de geWoonboot een energiezuinige koelkast en zijn de zonnepanelen besteld (oktober 2014). Deze investeringen zijn gedaan met deels eigen geld, en deels met klanten. De geWoonboot blijft – al doende lerend – geld GROEN wassen. “Uitgespaard zijn we namelijk nooit.”

Naam ondernemers: Jan Huisman en Joan Kramer
Adres: NDSM plein 104, Amsterdam Noord
Website: www.gewoonboot.nl
Sparen voor: LED-verlichting en een energiezuinige koelkast, hierna zonnepanelen. Vervolgens gaan we voor nieuwe zonneboilers en wellicht een klein windmolentje.
U helpt daarbij door: € 250 aan vergadertegoed te kopen. Hiervoor ontvangt u €300 in waarde terug. De waardebonnen a €50 per stuk, kunt u gedurende drie jaar inwisselen voor locatiehuur.
Huidig energieverbruik: 4731 kWh per jaar 
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 1713 kWh voor LED, 3018 kWh voor de zonnepanelen

Jan-Joan

Jan en Joan zijn de trotse bezitters van de geWoonboot, gelegen aan de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Een duurzame, drijvende vergaderlocatie met prachtig uitzicht over het IJ. De geWoonboot is helemaal autarkisch: voorziet in haar eigen energiebehoefte door middel van warmtewisselaars in het water en zonnepanelen op het dak, en zuivert haar eigen afvalwater voordat dit op het IJ geloost wordt. Ook heeft de geWoonboot een grijswatercircuit: eigen afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt, bijvoorbeeld voor het toilet.

Het verhaal van Jan en Joan
In 2007 is de geWoonboot vanuit Zwolle naar Amsterdam gekomen voor de vijfjarige energie-expositie opgewekt.nu. Jan en Joan waren toen al betrokken bij de geWoonboot – toen deze nog in functie was als duurzaam kenniscentrum, van stichting opgewekt.nu (destijds werd de geWoonboot gebruikt om iedereen in Nederland de mogelijkheid te geven om mee te denken over gebruik en toepassingen van schone(re) energie). Met het einde van opgewekt.nu kwam ook een einde aan de functie van de geWoonboot en Jan en Joan vonden dat erg jammer. Zij hebben een plan schreven om de boot haar voorlichtende functie te laten behouden. Sinds april 2012 verhuren Jan en Joan de geWoonboot als unieke, drijvende, duurzame vergader- en trainingslokatie. Bedrijven komen aan boord voor een heisessie, off site meeting, board- of brainstormmeeting voor bedrijven of voor trainingen.

geWoonboot

Ook organiseren de ondernemers, samen met ‘ schone energie’ experts in hun netwerk, diverse interessante en leuke kennisuitwisselingsevenementen zoals presentaties, workshops, debatten, colleges etc. Jan en Joan ’s ambitie is dat mensen kennismaken met alles wat mogelijk is op het gebied van duurzaamheid (werken/wonen/bouwen); “de geWoonboot is een prachtige manier om dit te bieden.”

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
“We vinden het leuk om onze klanten bij onze bedrijfsvoering te betrekken en we willen helpen het concept te promoten. Als geldGROENwassen er niet was geweest hadden we sowieso vergroend maar zo kan het sneller en leuker! Naar ons idee is geldGROENwassen een manier om mensen duidelijk en inzichtelijk te maken wat er allemaal kan op het gebied van duurzaam wonen/bouwen. En we kunnen op weer een extra platform laten zien hoe wij met de geWoonboot werken en waar vergroeningsmaatregelen plaatsvinden.”

Schermafbeelding 2014-03-24 om 13.53.35

“Wij willen graag halogeenlampen vervangen door LED-lampen, de koelkast vervangen door de meest energiezuinige variant (en we kijken ook naar andere apparaten), extra zonnepanelen, windmolentje op het dak… De energiescan zal uitwijzen wat de meest verstandige investering is om mee te beginnen. Stapje voor stapje willen we de geWoonboot weer verder verduurzamen met de beste technologie die voorhanden is.”

Bijschrift foto: Joan ontvangt een oorkonde omdat de LED-verlichting middels geldGROENwassen gerealiseerd is.

viering 1e combi - Ekoplaza en 't Brinkie

EkoPlaza in Amsterdam wast geldGROEN met kinderboerderij ’t Brinkie

Ekoplaza en ’t Brinkie: een mooie combi

Klanten en ondernemers kunnen ook indirect geldGROENwassen. Zo investeert Ekoplaza samen met klanten in zonne-energie voor kinderboerderijen. Kinderboerderij ‘t Brinkie, in Amsterdam Zuidoost, is de eerste gelukkige. Klanten van Ekoplaza investeren € 250,= en krijgen voor € 300,= aan waardebonnen terug die zij in drie jaar tijd kunnen besteden bij Ekoplaza.

Ekoplaza legt met dat geld zonnepanelen op het dak van ‘t Brinkie. De kinderboerderij betaalt gedurende zeven jaar de energierekening aan Ekoplaza zodat Ekoplaza haar investering terugbetaald krijgt. De klant heeft dan de waardebonnen besteed en de kinderboerderij heeft nog 20 jaar gratis stroom van de zonnepanelen.

U kunt dus meedoen, alle 11 EkoPlaza’s in Amsterdam doen mee met geldGROENwassen!

Op kinderboerderij ’t Brinkie zijn de zonnepanelen inmiddels gerealiseerd (zie foto onder). Kent u een kinderboerderij waar dit ook zou kunnen of wilt u als ondernemer deze klant-bedrijf-instellingcombi ook toepassen? Wij helpen u graag ook een geldGROENwasser te worden.

Brinkie

metro GGW 091013-klein

Metronieuws: geldGROENwassen gaat stadsgrenzen over

metro GGW 091013-kleinVerslaggeefster Kirsten van den Berg van Metronieuws belde ons op een wel heel mooi moment: net toen we met Hans Botman van Energie-U, de energiecoöperatie van en voor Utrechtenaren, de licentie-overeenkomst tekende zodat geldGROENwassen nu ook in Utrecht ‘uitgerold’ kan worden. Dus de inkt van de handtekening was nog niet droog of het stond al in de krant, nog voordat we er zelf een bericht over hadden kunnen maken! Wie zegt dat papieren media niet snel kunnen zijn….

logo-groot

Utrecht gaat geldGROENwassen

PERSBERICHT

Na Amsterdam en Groningen kunnen ook Utrechtse klanten hun buurtondernemers ‘vergroenen’

Amsterdam, 9 oktober 2013. Op 10-10, de dag van de duurzaamheid, gaat geldGROENwassen ook in Utrecht van start. Energie coöperatie Energie-U tekende vandaag de licentie-overeenkomst. geldGROENwassen is een manier waarop klanten hun favoriete buurtondernemers helpen met vergroenen door te investeren in duurzame energiemaatregelen van de ondernemer. Die investering krijgt de klant weer terug door middel van waardebonnen mét een fikse bonus.

Een voorbeeld

Stel: de bakker op de hoek kan met een zuinigere koeling zijn energierekening met 10% omlaag brengen. Die koeling kost € 4.000,= en de bakker kan dat bedrag niet zomaar opbrengen. Als hij het van de bank moet lenen betaalt hij al snel 4% rente op jaarbasis.

Met geldGROENwassen helpen klanten de bakker met vergroenen. Als klant ‘geef’ je de bakker € 50,= en krijgt daar voor € 60,= aan waardebonnen voor terug, bijvoorbeeld 12 waardebonnen van € 5,=. Vier waardebonnen kan je in 2013 besteden, vier in 2014, en nog eens vier in 2015. Wanneer 40 klanten meedoen heeft de bakker zo de helft van zijn koeling gefinancierd. En als klant krijg je je inleg van € 50,= terug in bonnen, inclusief een leuke bonus van € 10,=. Als je die  € 50,= op een spaarrekening laat staan (nu 1,2% rente op spaargeld) dan levert dat na een jaar € 1,80 op. Met geldGROENwassen wordt je spaargeld nuttig besteed en levert ook nog meer op.

Zo kun je als klant zorgen dat je favoriete (buurt)ondernemer zijn klandizie behoudt, een lagere energierekening krijgt en zijn bedrijf vergroent. Goed voor het milieu, goed voor de buurt én goed voor een ieders portemonnee.

Achtergrondinformatie

Dit idee is niet helemaal nieuw, we hebben het eerder al geïntroduceerd bij boeren (BOERzoektBUUR) waarbij klanten van boeren investeren in zonnepanelen op daken van de boerderijen en stallen. Zo is op 42 boerderijen in den lande dankzij voorfinanciering van klanten al € 500.000,= ‘vergroend’. Met geldGROENwassen onderzoeken we of dit principe ook werkt in steden en dorpen.

Ondernemers en buurtbewoners helpen wij met hun eigen geldGROENwas-projecten op te zetten. Ekoplaza doet al mee, daar kunnen klanten al investeren en hun waardebonnen ophalen. EkoPlaza gebruikt de investering van hun klanten niet voor zichzelf, maar leggen van dat geld zonnepanelen op de daken van kinderboerderijen. Om te beginnen met ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost.

Energiecoöperatie ‘Energie-U’ is een lokaal duurzaam energiebedrijf voor en door alle Utrechters (bewoners en bedrijven). Energie-U wil voor en met zoveel mogelijk Utrechters in de eigen regio duurzame energie opwekken en tegelijkertijd het energiegebruik van inwoners en bedrijven zoveel mogelijk helpen reduceren. geldGROENwassen sluit heel goed op de doelen van Energie-U aan.

Dankzij Stichting DOEN houden we een pilot van vier maanden in Amsterdam en Groningen (niet de stad, maar het buitengebied) en nu dus ook in Utrecht.

Meer weten? Bel met Layana Mokoginta, 06-20011181, of mail: layana apenstaart geldgroenwassen punt nu

logo-groot

Dag Oost, hallo Zuid

geldGROENwassen is na een mooie, vruchtbare en leerzame maand in Oost vertrokken naar stadsdeel Zuid.

Daar hebben we een maand onderkomen in Old Skool, de broedplaats in Zuid aan de Gaasterlandstraat 5, vlakbij het stadsdeelkantoor en t/o RAI.  Dicht bij het netwerk waar wij deels uit voortkomen: Wij krijgen Kippen.

In Zuid is al contact gelegd met horeca en zullen we naast de winkelgebieden ook veel gesprekken aangaan met horeca en instellingen en de klanten daarvan.

We zien jullie graag in Zuid en bij de vele lokale duurzame energiebijeenkomsten aldaar.

Het geldGROENwas-team.