20141022 Artikel Stad Wageningen

Zonnepanelen sparen doe je zo

Natuurslagerij Keijzer & van Santen uit Wageningen startte op zaterdag 11 oktober haar geldGROENwassen-actie. Binnen een uur hadden de natuurslagers 50 bonnen verkocht. Een week later startte de onderneming met ronde 2 waarin zij nog eens 50 waardebonstrips te vergeven hadden. Ook die gingen als warme broodjes (of liever gezegd worstjes) over de toonbank.

Ruud Keijzer: “Het is ontzettend goed gelukt. Ik had gedacht dat we zo’n 30 bonnen zouden verkopen en dan een deel zelf zouden moeten bijleggen, maar het ging ontzettend goed! Ik heb wel vaker gekke dingen, maar dit had ik niet verwacht. Ik vind het een hele mooie actie, en we zijn hartstikke blij met het resultaat. Ook vind ik het heel interessant met het oog op de toekomst. Je kunt geldGROENwassen op vele manieren inzetten, en er andere ondernemers mee helpen.”

Volgens Ruud hebben een aantal dingen meegeholpen voor het slagen van deze geldGROENwas-actie. Zo hebben de ondernemers actief nagedacht waarvoor te willen sparen (mogelijkheden bekijken, offertes opvragen). Vervolgens is er een vooraankondiging geweest in de groene pagina van gemeente Wageningen en lagen folders en flyers al klaar in de winkel. “We startten met verkopen van waardebonnen op de drukste dag van de week en we zijn er vol overtuiging en enthousiasme voor gegaan. Om verschillende redenen waren mensen overtuigd om mee te doen: het vertrouwen in de slagerij, het rendement op de waardebonnen, samen sparen voor zonnepanelen, en natuurlijk zijn de woorden ‘geld GROEN wassen’ grandioos!”

Met het opgehaalde geld belegden Jaap en Ruud dezelfde week nog hun dak met zonnepanelen. Zo wekken zij gelijk zelf hun energie op, en hoeft er per maand minder aan de energieleverancier betaald te worden. Klanten betaalden €100 voor een waardebonstrip van 6*€20 en kregen dus een mooie korting. De waardebonnen zijn gedurende twee jaar bij de natuurslagerij in te leveren – wat voor de natuurslagers gegarandeerd klandizie betekent. Iedereen wint.

20141022 Artikel Stad Wageningen

 

VrijNL-half

in Vrij Nederland

Op 25 oktober 2014 kwam het 43e nummer van Vrij Nederland uit. En wij stonden erin! Hieronder het bericht voor als je het hebt gemist:
GGW-VrijNL

geldGROENwas-actie bij De Regenboog

vervolgactie bij De Regenboog (jan 2015)

vlnr: Dirk de Jager (wethouder stadsdeel West), Marcel (ouder), Jeanne Brouwer (lokatiemanager De Regenboog)

vlnr: Dirk de Jager (wethouder stadsdeel West), Marcel (ouder), Jeanne Brouwer (lokatiemanager De Regenboog) geven het startsein voor de eerste geldGROENwas-actie (jan 2014)

Eind januari 2014 startte kinderdagverblijf De Regenboog met haar eerste geldGROENwas-actie: ouders konden met korting extra dagdelen kopen (hetzelfde jaar nog in te wisselen). Op deze manier vulde De Regenboog haar luwte uren, en konden ouders profiteren van een extra dagje opvang. Deze actie was succesvol want er werden ruim 100 bonnen verkocht!

Ondertussen heeft Jeanne Brouwer niet stilgezeten. Binnen de organisatie is er een bredere discussie ontstaan over duurzaamheid, wat in de visie en missie verwerkt wordt. Ook is er op verschillende manieren spinn-off van de geldGROENwas-actie: “we gaan de radiatoren ombouwen en zo energie besparen. En er komt 1 week per jaar thema duurzaamheid. Ook staat bij alle IJsterk vestigingen nu biologisch eten op de agenda, en hebben we uitgezocht dat we kosten konden besparen door van energieleverancier te wisselen.”

foto kopie

Ruim 100 ouders kochten waardebonnen tijdens de eerste geldGROENwas-actie (jan 2014)

Samen met de ouders werd beslist over waar het opgehaalde geld van de geldGROENwas-actie in te investeren. Er werd gekozen voor LED verlichting. Om deze investering compleet bij elkaar te krijgen, start er in januari 2015 een tweede geldGROENwas-actie bij de Regenboog.

fairtrade

25 okt aftrap fairtrade week met geldGROENwassen

Op 25 oktober start de zevende editie van de Fairtrade Week. In deze week wordt er op verschillende manieren, op verschillende plekken in Nederland, aandacht besteed aan fairtrade. Ook worden nieuwe Fairtrade Gemeenten bekend gemaakt.

Als een gemeente de titel ‘Fairtrade Gemeente’ krijgt, geeft dit aan dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Of gemeente Amsterdam deze titel ook krijgt, wordt op 25 oktober bekend gemaakt.

Voorafgaand aan de bekendmaking is een leuk programma met interactieve workshops in elkaar gezet. geldGROENwassen zal één van de workshops verzorgen. Klik hier voor het programma en aanmelding. Leuk als u er ook bij bent!

Tijd: 11.30-18.00
Lokatie: Mövenpick Hotel, Piet Heinkade 11, 1019 BR Amsterdam

fairtrade

BettinaDAM

geldGROENwasser Bettina Bakt op voor DAMprijs

geldGROENwasser Bettina Bakt gaat op voor de titel ‘meest duurzame MKB ondernemer van Amsterdam’. Eerder won zij al €4000 door deelname aan de DAM stadsdeelprijs.

Alle DAM stadsdeelwinnaars nemen het nu tegen elkaar op in de stedelijke DAMprijs. Hiermee maken zij kans op nog eens €7000. Naast dit geldbedrag krijgt de winnaar van de stedelijke DAMprijs een wisselbokaal, een advertentiepakket en bovengenoemde titel.

Wilt u ook wat in te brengen hebben over wie er met deze titel en prijs vandoor gaat? Dat kan! Tot 26 oktober via dit formulier. Naast Bettina kunt u stemmen voor De Groene Paal, RAU, Goodbrandz, Chocolatemakers en eco-logisch. Lees hier hoe Bettina haar geld GROEN wast. Lees hier verder over de stedelijke DAMprijs.

Op 27 oktober 2014 werd de winnaar bekend gemaakt in pakhuis De Zwijger: Chocolatemakers. Zij mogen zich meest duurzame MKB ondernemer van Amsterdam noemen. GEFELICITEERD! Overigens werd Bettina publieksfavoriet. Hier kun je haar pitch terugkijken.

Schermafbeelding 2014-10-14 om 15.01.30

striptekening geldGROENwassen

Ook in Utrecht kunt u uw geldGROENwassen. Bij energiecoöperatie Energie-U kunt u als ondernemer, VvE’s en/of maatschappelijke instelling terecht met al uw vragen over energie opwek, energie levering en energie besparing. Zodra er een behoefte is aan: een lokale manier van financieren, groene promotie omtrent de investering en/of meedeling in de winst door omwonenden, kan geldGROENwassen een manier zijn om dit te realiseren. In opdracht van Energie-U maakte Radboud Wanders hierover een prachtige striptekening:

Schermafbeelding 2014-10-14 om 14.45.17Bent u ook (lid van) een energiecoöperatie en ziet u een samenwerking met ons helemaal zitten? Neem dan contact met ons op.

20141014_103416

In 1 uur (!!!) uitverkocht

20141014_103416

Natuurslager Jaap van Santen met een gelukkige klant voor zijn volle geldGROENwas-meter.

Natuurslagerij Keijzer en Van Santen verkocht in 1 uur 50 geldGROENwassen waardebonstrips.

Met hun geldGROENwassen actie sparen Ruud en Jaap voor zonnepanelen op hun dak. Zij blij want ze hebben groene stroom en een lagere energierekening, en de klanten blij want zij krijgen korting: voor een waardebonstrip van 6*€20 betalen zij maar €100.

De waardebonstrips waren nog maar net binnen, of ze waren al weer verkocht. Reden temeer om nog even door te sparen: over ongeveer een week verkopen topvergroeners Ruud en Jaap nog eens 50 bonnen. Al 20 extra klanten toonden hun interesse om ook mee te sparen. Wilt u ook mee doen? Wees er dan als de kippen bij!

 

header2

GGW-natuurslagerij kopie

Klaar voor de start in Wageningen

Wageningen-duurzaamheidpaginaVoor natuurslagerij Keijzer en van Santen in Wageningen is het zover: zij gaan beginnen met het verkopen van geldGROENwassen waardebonnen. Als klant krijgt u voor €100 zes waardebonnen t.w.v. €20, dus reken uit uw winst! Deze bonnen kunt u gedurende twee jaar inwisselen.

De natuurslagerij spaart voor zonnepanelen op haar dak. Vaste klant van de natuurslagerij Frank Zegers hielp de natuurslagerij bij het opstellen van het wensenlijstje. Hij keek ook of er nog energie bespaard kon worden. Zonnepanelen bleken het meest bij de slagerij te passen.

Iedereen in Wageningen die houdt van een lekker stukje vlees, kan geldGROENwassen waardebonnen kopen bij de natuurslagerij. De bonnen zijn ook erg leuk om als cadeautje weg te geven. Wees er wel snel bij, want er worden maar 50 strips van zes verkocht!

Lees hier de gehele duurzaamheidspagina van gemeente Wageningen. 

Schermafbeelding 2014-10-28 om 11.49.26

geldGROENwasser stichting old school krijgt GROEN lintje

Schermafbeelding 2014-10-28 om 11.49.26

Op 12 oktober 2014 heeft Gerben Mienis een groen lintje gekregen. Het groene lintje is een initiatief van GroenLinks. Volgens GroenLinks zijn de groene lintjes een ‘jaarlijkse aanmoedigingsprijs van GroenLinks Amsterdam, voor ondernemers, organisaties en personen die zich speciaal hebben ingezet voor vergroening, duurzaamheid en milieu in Amsterdam.’

Gerben heeft niet alleen geld GROEN gewassen samen met zijn huurders, ook ligt er een polderdak op het oude schoolgebouw en staat er een cradle to cradle huisje. Gerben over geldGROENwassen: “Wat ik ervan heb geleerd is dat er wat betreft energiemaatregelen heel veel te doen is in een gebouw. Het is heel simpel om maatregelen te treffen die je in je exploitatie terug kunt verdienen.” Met geldGROENwassen kun je je energiemaatregelen samen met je klanten financieren. Dat zorgt meteen voor draagvlak.

Lees hier verder wie er nog meer een groen lintje ontving.

Schermafbeelding 2014-10-07 om 09.30.57

Markt ‘lekker en duurzaam’ in het AMC

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam organiseerde op 30 september de derde editie van haar Duurzame Markt. Het thema van dit jaar was ‘lekker, duurzaam & verstandig.’
Naast voedingsmiddelen (lekkere appels, kaas) waren er op de markt ook standhouders met duurzame producten (o.a. wol) en initiatieven op het gebied van duurzaam leven en werken, duurzame kleding en duurzame mobiliteit (o.a. car2go).

geldGROENwassen deelde een kraam met de initatieven die ook uit de koker van ons netwerk komen en de gemeenschappelijke noemers besmettelijkheid, bottum-up, lokaal, zelfredzaamheid en duurzame energie hebben. Natuurlijk was onze koffie kar er ook bij en voorzagen we personeel, bezoekers en mede-standhouders van heerlijk verantwoorde koffie. Naast geldGROENwassen konden we je op de markt dus ook alles vertellen over Slim Wonen Gaasperdam, Wij krijgen Kippen, Zuiderlicht en Samenredzaam.

Schermafbeelding 2014-10-07 om 09.30.57