foto delft

Ook zonnepanelen op het dak van jouw school?

foto delftDeze foto is gemaakt in Delft: de ouders van vrije school Widar & klanten van Ekoplaza hebben samen gespaard voor deze zonnepanelen. We begrijpen dat u meteen enthousiast bent om dit ook op uw school, kinderboerderij of speeltuindak te realiseren. Onze geldGROENwasser Ika heeft de afgelopen tijd met vele scholen om tafel gezeten, vele ouders ontmoet, vele gemeenten gesproken, en hieruit mooie lessen getrokken. Wilt u ook zonnepanelen op het dat van uw school? Neem deze aandachtspunten bij de hand om te weten waar te beginnen!

Wilt u vervolgens de zonnepanelen samen met ouders financieren middels geldGROENwassen? Laat het ons weten via info(at)geldgroenwassen.nu.

Enschede-GROOT kopie

GROENE inspiratie uit Enschede

Met gemeente Enschede heeft geldGROENwassen een licentieovereenkomst. Dat wist u natuurlijk allang! Hier kunt u de overeenkomst bewonderen en inspiratie opdoen.

Ondernemers uit Enschede die ook geld GROEN willen wassen, kunnen voor hun eerste vragen niet alleen terecht bij info(at)geldgroenwassen.nu, maar ook bij Duco Hoek van het ondernemersloket in Enschede: d.hoek(at)enschede.nl.

gemEnschede

GoPlanet Speedworld en Ecocentrum EMMA waren de eerste Enschedese ondernemers die geld GROEN gingen wassen, zij zijn inmiddels beiden gestart met de waardebonnenverkoop. geldGROENwassen is een deal waarbij klanten hun spaargeld inzetten bij hun favoriete (buurt)ondernemers. De ondernemers betalen van dat geld energiebesparende maatregelen en hun klanten krijgen in ruil waardebonnen met bonus in retour. Running Center Enschede heeft ook aangegeven mee te willen doen.

Enschedese ondernemers konden tot 31 april 2014 nog gratis meedoen aan de pilot geldGROENwassen. Inmiddels betalen bedrijven €500 voor deelname. Hiervoor krijgt u o.a. promotiemateriaal, persoonlijke waardebonnen, een eigen geldGROENwas-meter, een plek op onze website én 6×15 min ondersteuning/raadpleging van het geldGROENwassen team.

2 Verloofd

VerGROENing bij Racket Centrum Houten

Marijn Koot nam op 34-jarige leeftijd Racket Centrum Houten over; inmiddels is het centrum al weer tien jaar onder zijn hoede. De sport- en horecafaciliteit trekt zowel jong als oud voor een potje tennis of squash. Er worden er tennis- en squash rackets en andere benodigdheden verkocht, en bedrijven kunnen er terecht voor een bedrijfsuitje met bekende Nederlanders Jacco Elthing en Paul Haarhuis. Ook organiseert Racket Centrum Houten de zogenaamde ‘racketlons’: wedstrijden waarin de vier racketsporten tafeltennis, badminton, squash en tennis aan bod komen.

Logo RCHElk half jaar houdt Marijn een brainstormsessie met alle medewerkers, om met elkaar zowel naar de opbrengsten als kosten van het bedrijf te kijken. Dit kan tot erg innovatieve ideeën leiden. “In het Racket Centrum is in principe alles controleerbaar. Maar dat is niet mijn uitgangspunt. Ik werk graag met mensen op basis van vertrouwen.”

Marijn Heineken GGT 2

Het verhaal van Marijn Koot
“Eigenlijk was ik de gedoogde opvolger van het verhuis-transport bedrijf van mijn vader. Tijdens mijn studie bedrijfskunde, kwam ik er achter dat ik dat niet wilde. Ik stopte mijn studie en vond iets wat beter bij me paste: een opleiding tot fysiotherapeut. Ik heb een tijdje bij accountmanager bij Nike gewerkt, erg leuk, en ook gaf ik squashles. Mijn hart ligt bij de sport en ik vind horeca erg leuk. Zo kwam ik op het idee om een squashcentrum over te nemen. Overigens heb ik, alvorens bij Racket Centrum Houten uit te komen, bij verschillende bedrijven gekeken.”

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen?
“Voor mij zijn er meerdere redenen om mee te doen. 1) Het past binnen mijn manier van werken. Ik ben binnen mijn bedrijf al bezig met verduurzamen, zo hebben we al LED verlichting en ben ik bezig met nieuwe manieren van hergebruik van water. V.w.b. koeling achter de bar ben ik aan het oriënteren voor een inschakelsysteem. 2) Het is een vernieuwende, andere manier om geld bij elkaar te krijgen voor investeringen. Dat vind ik leuk. En ook niet onbelangrijk: 3) ik merk dat er een toenemende vraag is naar biologisch, halal, groen en gezondheid. Dat is een trend die mijns inziens niet moet worden onderschat.”

Naam ondernemer: Marijn Koot
Adres: Pelmolen 7, Houten
Website: http://racketcentrumhouten.nl
Sparen voor: isolatie squashbanen
U spaart mee als: wordt binnenkort bekend gemaakt.
Huidig energieverbruik: …  kWh per maand (uitslag bekend na energiescan)
Verwachte daling in energieverbruik na investering: …  kWh per maand (uitslag bekend na energiescan)

logo-katrien-03

Kart jezelf GROEN bij Go Planet Speedworld

Bij Go Planet Speedworld kunt u terecht om te karten met vrienden, als bedrijfsuitje, maar ook als kinderfeestje. Boven de kartbaan ligt een nieuw restaurant genaamd ‘Steakhoes de Grillspieker‘. Het jonge bedrijf wilde heel graag vergroenen door samen met hun klanten te sparen voor gas karts (i.p.v. benzine karts), maar er werden niet voldoende waardebonnen verkocht. Erik (oktober 2014): “Wellicht was het vertrouwen van de klant er nog niet omdat we net zijn opgestart, of heeft het faillissement van de hal waarin wij zitten voor verwarring gezorgd bij klanten (deze heeft namelijk een soortgelijke naam maar is een andere B.V). De gaskarts komen er, maar nu niet samen gespaard door klanten.”

Het verhaal van Mathilde en Erik (mei 2014)
“Voor zijn hobby kartte Erik graag met een groep vrienden. Ook deed hij mee aan de Nederlandse kampioenschappen karten. Ik ging altijd graag mee karten. Samen runden we een internationaal transportbedrijf. Dat was erg leuk om te doen, maar toen op een gegeven moment de mogelijkheid voorbij kwam om een kartbaan over te nemen; heb ik deze kans gegrepen! Ons huidige bedrijf is dus eigenlijk een soort van uit de hand gelopen hobby. Negen maanden geleden zijn we in Enschede terecht gekomen, en hebben we naast een kartbaan binnenkort ook een restaurant.”

logo-katrien-03

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen? (mei 2014)
“We willen om meerdere redenen graag meedoen. Niet alleen zijn er nieuwe karts nodig, ook willen we met de aanschaf van deze karts graag een milieuslag maken. Karts die rijden op gas of bio-ethanol zijn duurder in de aanschaf dan benzine karts, maar ze zijn een stuk beter voor het milieu. Ook zijn karts die rijden op gas of bio-ethanol voordeliger in het gebruik. En tot slot willen we graag mensen bewuster maken over het milieu, door zelf een stap in deze richting te doen.”

Naam ondernemers: Mathilde en Erik
Adres: Collosseum 84, Enschede
Website: www.goplanetspeedworld.nl
Spaarden voor: milieu vriendelijker karts (bio-ethanol of gas i.p.v. benzine)
U kon op twee manieren meesparen:
1) Als u een strip waardebonnen kocht van €300 (6*€50), hiervoor kreeg u €375 (6*€50 + 6*€15) terug. Deze waardebonnen zijn in te wisselen voor kart-heats, eten en drinken.
2) Als u een strip waardebonnen kocht van €168 (12 heats a €14), hiervoor kreeg u €240 (18 heats a €14) voor terug
Huidige CO2 uitstoot van 3 benzine karts: 38700 kg CO2 (op basis van een geschat verbruik van 1800 liter benzine per jaar per kart, dus 5400 liter benzine)
Verwachte CO2 uitstoot van 3 gas of bio-ethanol karts: 31500 kg CO2 (dit betekent een besparing van 7200 kg CO2 per jaar).

groendak

GROENE vingers? Koop waardebonnen bij GROENdak

Sinds september 2014 wordt er ook bij Groendak GROEN gewassen, u kunt namelijk geldGROENwassen waardebonnen kopen in de webshop. De waardebonnen zijn in te wisselen voor materialen, cadeautjes of leuke tuinspullen en natuurlijk te gebruiken als cadeaubon aan uw familie of vrienden met groene vingers. 
geldgroenwassen foto 1

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen?
“Vanwege de kleur natuurlijk ;). We zijn een bedrijf dat zich inzet voor de duurzaamheid en leefomgeving. Op deze manier kunnen we beide uitdragen en we willen meer bekendheid geven aan het feit dat een groendak niet alleen mooi is maar ook potentie heeft op vele andere vlakken.”

Het verhaal van Groendak, Grad van Heck
“Van oorsprong ben ik bouwkundige, dat zit al voor 6 generaties in mijn familie. Voor een project in Duitsland in de jaren ‘90 moesten we regenwater op een slimme manier opvangen omdat men waterbelasting moest gaan betalen. Dat kan natuurlijk met een tuintje in de achtertuin, maar wegens ruimte gebrek is een tuintje niet altijd mogelijk. Zo kwam ik op het idee van een tuintje op het dak. In Duitsland ben ik mijn bedrijf begonnen, maar de kennis en mankracht haalden we uit Nederland. Nog steeds is het vergroenen van een bouwwerk een ware kunst en is bijna alles mogelijk. Zo hebben we gevelgroen, akkers op het dak maar ook natuurontwikkeling of parken kunnen op een gebouw worden aangelegd. Een groendak is niet alleen mooi, maar het is ook energie-efficiënt (in de zomer blijft een huis namelijk koeler en in de winter warmer). Bovendien zorgt een groendak ervoor dat de dakbedekking langer mee gaat (kostenbesparing). Extra leuk wordt het als je een groendak combineert met zonnepanelen, de zonnepanelen worden er efficiënter van en het vervangt de stoeptegels als ballast.”

Naam ondernemers: Grad van Heck en Guidy Willekens
Adres: Industrielaan 15B, Scherpenzeel
Website: www.groendak.info
Sparen voor: LED verlichting in het huidige bedrijfsgebouw
U spaart mee als: u een strip waardebonnen koopt van €100, hiervoor krijgt u €120 terug. De waardebonnen a €20 per keer zijn in te wisselen voor alle producten van de webshop (zowel www.groendakwebshop.nl en www.metgroen.nl).
Huidig energieverbruik: 3204 kWh per jaar
Geschatte energiegebruik na investering: 2040 kWh per jaar (dus 1164 kWh besparing per jaar!)