Emma

Ecocentrum EMMA is GROENE pionier in Enschede

Ecocentrum EMMA is een van de groenwas-pioniers in Enschede. Op 24 maart ondertekenden zij de intentieverklaring. Inmiddels heeft u hier geldGROENwassen waardebonnen kunnen kopen. Ecocentrum EMMA spaarde een isolerend doek bij elkaar (deels eigen geld, deels met behulp van klanten). 

Schermafbeelding 2014-03-24 om 13.43.21

Het verhaal van Ecocentrum EMMA
Ecocentrum EMMA in Enschede is een samenwerking van enkele kleine duurzame bedrijven, met o.a. een natuurvoedingswinkel, een biologisch eetcafé, bloemen en plantenafdeling, een fietsenmaker en een zaak voor natuurlijk bouwmateriaal, deels in een oude plantenkas.

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen?
“Met uw hulp kunnen wij investeringen doen in de isolatie van de kas en in LED lampen. Dan kunt u ook in de winter behaaglijk in de plantenkas eten en kunnen wij bij normale temperaturen werken, met om ons heen veel groene planten die het goed doen door de LED lampen.”

Naam ondernemer: Susanne Groten
Adres: Emmastraat 189,
7513 BC Enschede
Website: www.ecocentrumemma.nl
Spaarden voor: isolerend doek
U spaarde mee als: u een strip waardebonnen koopt van €100, hiervoor krijgt u €120 terug. De waardebonnen a €20 per keer zijn in drie jaar in te wisselen voor product/dienst. U kunt overigens ook een waardebonnenset kopen van €250, waarvoor u €300 in waarde terug krijgt. Tot slot kunt u ook voor €300 een aandeel energiebesparing kopen. We betalen dan  €318  terug in 3 jaarlijkse termijnen van €106. Zo kunnen wij samen met u meer van onze ecologische dromen waarmaken!
Verwachte CO2 besparing per jaar: 1791 kg (schatting)

EcocentrumEMMA

logo-groot

GROENE healing, aura reading en coaching bij De Gouden Cirkel

Op 31 maart 2014 startte de waardebonnenverkoop bij De Gouden Cirkel. De ondernemers achter dit bedrijf zijn Martine en Marita. Zij waren tevens aanwezig op de pioniersavond op 31 maart. Omdat de diensten van Marita en Martine worden vergoed uit het zorgverzekeringspakket, sloeg geldGROENwassen hier niet aan. Desalniettemin sparen Martine en Marita op eigen voet door voor LED en isolatie.

foto Martinefoto Marita 2

 

Het verhaal van Martine en Marita
“Sinds 1996 werken wij enthousiast met spiritualiteit vanuit een holistische visie. We geven coaching en consulten en een op HBO-niveau erkende opleiding therapie op natuurgeneeskundige basis. Ons grotere doel hierbij is het leveren van een bijdrage aan een samenleving met meer kwaliteit en geluk. Wij werken daaraan via contact met wezen en ziel, aurareading en healing aan individuele bewustzijnsverandering, omdat veranderingen die van binnenuit komen het meest duurzaam zijn. Ons huis/bedrijf ligt midden in het groen op het mooie authentieke eiland Marken.”

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
“We hebben veel zelf met natuurlijke materialen verbouwd maar hebben nog best een paar wensen op gebied van energie besparing, bijvoorbeeld de vloer van onze benedenverdieping is veel te koud, we willen hem erg graag laten isoleren. Ook hebben we op een paar punten nog geen dubbelglas. Daar willen we graag verandering in brengen en daar past geldGROENwassen natuurlijk heel goed bij!”

Naam ondernemers: Martine Robijns en Marita van de Vooren
Adres: Wittewerf 7, 1156 CS Marken
Sparen voor:
vloerisolatie en/of dubbel glas
U spaarde mee als:
u een strip waardebonnen koopt van € 250, hiervoor krijgt u € 300 terug. De waardebonnen a € 50 per keer zijn in te wisselen voor coaching, aurareading en healing, free-flow, huisreading, feng shui, tarot, cognitieve mindfulness therapie.
Huidig energieverbruik:
… kWh per maand
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 
… kWh per maand

 

bettina

GROENE taart en koekjes bij bakkerij Bettina bakt

Bettina bakt taarten. En koekjes. En nog veel meer. Allemaal biologisch en ontzettend lekker. Vanaf 31 maart kunt u met korting bij haar geldGROENwassen bonnen kopen. Lekkere taart proberen en meesparen voor LED, er zijn ergere dingen in het leven;)

Naam ondernemer: Bettina
Adres: Van Woustraat 188 A, Amsterdam Zuid
Spaart voor: omschakeling naar energiezuinige LED-verlichting
U spaart mee als: u een strip waardebonnen koopt van €50, hiervoor krijgt u €60 terug. De waardebonnen a €10 per keer zijn in te wisselen voor een heerlijke biologische Duitse taart(stukjes) en koekjes. U kunt het meenemen naar huis, of in de bakkerij eten met koffie/thee/sap.
Huidig energieverbruik: 18.074 kWh per jaar
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 1163 kWh per jaar

Bettina Bakt 3

Het verhaal van Bettina
“Altijd had ik al het idee dat het leuk zou zijn om een Duitse banketbakkerij te beginnen. Mijn ouders komen uit Duitsland en zodoende ben ik met Duitse taarten opgegroeid: de Käsekuchen is in onze familie DE verjaardagstaart. Toen er op mijn vorige werk voor de zoveelste keer reorganisatie plaats vond, begon ik na te denken wat ik eigenlijk zelf zou willen veranderen. En zo besloot ik uiteindelijk om in 2009 het roer om te gooien: ik begon met “Bettina bakt” in de Van Woustraat, in een oud pand.

Ik heb een bewuste keuze gemaakt om alleen biologisch te bakken. Biologische ingrediënten hebben een pure smaak, er zitten geen onnodige toevoegingen in je grondstoffen: je weet wat je eet. Goede ingrediënten, om er voor te zorgen dat de taart superlekker is. Je eet tenslotte taart omdat het feest is, om jezelf te verwennen. Mijn taarten zijn een feestje om te eten!”

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
“Bij alles wat ik doe, denk ik na over duurzaamheid. In mijn ogen is geldGROENwassen een erg leuke manier om klanten/buurtbewoners te betrekken bij wat ik doe. Het is een mooie manier om erover te communiceren. Ook is deelname aan geldGROENwassen voor mij een logische keuze: ik nam ook deel aan de DAM-prijsvraag 2013 (DAM staat voor Duurzame Amsterdammers in het MKB), en natuurlijk doe ik dan ook mee aan geldGROENwassen. Ik heb de DAM-prijs niet gewonnen, maar ik was er wel voor genomineerd.
Het pand waarin mijn bakkerij zit, is oud. Ik ben de afgelopen jaren steeds bezig geweest om energiezuiniger te gaan werken. Het is nu tijd om een wat groter stap te zetten: van TL-buizen en halogeen naar LED-verlichting! En als dat lukt, dan ga ik nog meer dingen aanpakken..”

logo-groot

Even bellen met Simon van Rhebergen Multihull Yachts (RMY)

Op het NDSM terrein in Amsterdam Noord is al meer dan 20 jaar RMY gevestigd. Simon liep al een tijdje rond met het idee om te verduurzamen, geldGROENwassen heeft hem naar eigen zeggen gestimuleerd het NU te doen. Op 14 februari startte hier de groenwasbonnenverkoop, om TL verlichting te vervangen door LED.

Hoe staat het een maand na dato?
“Tot nu toe heb ik alleen positieve reacties gehad van mijn klanten. Ze vinden het een goed initiatief, en willen me helpen de LED te kunnen realiseren. Ik heb al veel toezeggingen van klanten dat ze bonnen bij me willen kopen; zeker de helft van het bedrag wat voor de investering nodig is.”

Hoe gaat het verkopen bij jou dan in zijn werk?
“Mijn dochter is bezig met een update van het emailbestand. Zij belt mensen op, vertelt gelijk over het initiatief en of er informatie over geldGROENwassen toegezonden mag worden.”

>>> lees hier verder

logo-groot

Ook scholen, verenigingen en sportclubs wassen GROEN

In Haarlem, Meppel en Bernheze zijn intentieverklaringen ondertekend: hier staan scholen, voetbalverenigingen en kinderdagverblijven te popelen om geldGROENwassen toe te passen.

In de komende weken wordt uitgezocht of de daken van deze aspirant-deelnemers geschikt zijn voor zonnepanelen, welke hobbels er nog genomen moeten worden, en welke bedrijven gekoppeld kunnen worden aan deze daken. De scholen, voetbalverenigingen en kinderdagverblijven passen namelijk de combi van geldGROENwassen toe: een bedrijf investeert in zonnepanelen op het dak van een ander, of klanten investeren via waardebonnen bij het bedrijf indirect in de zonnepanelen. In Amsterdam en in Delft werd deze manier van geldGROENwassen al toegepast.

gu10

Hulde voor de geWoonboot: over op LED

Schermafbeelding 2014-03-24 om 13.53.35

De geWoonboot wekt d.m.v. zonnepanelen en warmteboilers haar eigen energie voor stroom en warmte op en zuivert haar eigen afvalwater. Een grijswatersysteem zorgt ervoor dat geen drinkwater wordt gebruikt voor het toilet. Een zuiveringssysteem zorgt ervoor dat het water dat de geWoonboot niet hergebruikt, schoon is voordat het op het IJ geloosd wordt.

Door geldGROENwassen toe te passen, gingen Jan en Joan van de geWoonboot nog een stapje verder. Dankzij het aanbrengen van LED verlichting, wordt er 80% van het stroomverbruik bespaard. “Nu gaan we voor een energiezuinige koelkast en extra zonnepanelen,” aldus Joan.

logo-groot

Grijp die laatste gratis GROENE kans!

De pilot van geldGROENwassen loopt bijna ten einde. 31 maart hebben we een bijeenkomst voor ondernemers, tevens de laatste kans om gratis mee te doen. Een aantal ondernemers is al gestart, een aantal ondernemers is ook alweer klaar! En geldGROENwassen is het land in gegaan, ook Enschede gaat ermee aan de slag.

Je boodschappen vooruit betalen en daarvoor waardebonnen + een extra bedrag voor in retour krijgen. Een strippenkaart, maar dan eentje waar de ondernemer het door zijn/haar klanten vooruit betaalde geld gebruikt om energiebesparende, duurzame maatregelen te nemen. Een eenvoudig idee dat langzaam aan post vat in Nederland.

Voor ons is de pilot geslaagd en we gaan zelfvoorzienend verder. Dankzij stichting DOEN konden we een mooie start maken met de allereerste pioniers; nieuwe ondernemers kunnen nu van de opgedane ervaring profiteren en voor een klein bedrag gebruikmaken van promotiematerialen, contracten en kennis van het geldGROENwas-team.

We hopen op veel navolging!

flyer-pioniersavond

31 MRT: geldGROENwassen pioniersavond

Wij zijn blij en trots dat de potentie van het concept geldGROENwassen is omarmd door velen. Inmiddels kunt u uw geld GROEN wassen bij de volgende ondernemers: de geWoonboot, The Photo Factory, Compassie in Cocreatie, De Nieuwe Boekhandel, Ekoplaza Amsterdam en Delft, kinderboerderij ’t Brinkie en Zimmerhoeve, kinderdagverblijf De Regenboog, vrije school Widar, Rhebergen Multihull Yachts. Deze ondernemers durfden samen met ons en hun klanten te pionieren. Tot én op 31 maart kunt ook u nog gratis instappen, dankzij de ondersteuning van stichting DOEN. Vanaf 1 april staat geldGROENwassen op eigen benen en betaalt u als ondernemer eenmalig €500.

Dus grijp die laatste gratis groene kans!

Het programma:

17.30-19.30 de groene match. Netwerk- en inspiratiebijeenkomst voor pioniers en aspirant-pioniers. Ervaringen uitwisselen met mede-pioniers, trouwe ambassadeurs en het geldGROENwasteam. Entree €15 inclusief hap en drank. Aanmelden vóór 27 maart.

19.30-22.00 groene info-markt. Hier kunt u inspiratie opdoen om te vergroenen. Experts en ervaringsdeskundigen laten zien hoe u met eenvoudige oplossingen in uw bedrijf/winkel of thuis energie kunt besparen. Gratis entree na aanmelding. Vrienden en bevriende bedrijven ook welkom.

Lokatie: Gaasterlandstraat 5.
Aanmelden: pioniers@geldgroenwassen.nu

flyer-pioniersavond

Groene info-markt: een greep uit de stands

Led’s do it now – prachtige LED-verlichting oplossingen voor o.a. horeca.
Lohuis Lighting – ontzorgen en besparen: LED- verlichting, zonnepanelen, energiebesparende raamfolie.
ThermIQ infra-rood panelen: de innovatieve, makkelijk te installeren, gezonde en – echt waar – energiezuinige manier van verwarmen.
Sit & Heat: Dé terras-oplossing: duurzaam, comfortabel, stijlvol.
Duurzaam Energieloket: onafhankelijk en kritisch energieadvies; specialist in “CV-tuning”.
Klimaatroute: een Amsterdams adviesbureau met bewezen diensten in het begeleiden van het MKB naar energie- en kostenbesparing.
Horecasaver : Koelbuffetten, koffie- of ijsmachines.. .bespaar €150 á € 450 per apparaat per jaar door slim te meten en te schakelen.
Aquafox : 70% besparing op waterkosten en toch schone glazen.
• Maak jezelf en andere Amsterdammers blij door over te stappen op wendbaar, goedkoop en uitstootloos transport: de electrische bakfietsen en scooters van Juizz zijn ideaal.
Greeny Bros: nog meer e-scooters, stand-alone zonnepanelen, terrasverwarming, ledverlichting.
• Verwelkom de schoon rijdende klant met een electrische laadpaal. De Gezonde Stad weet precies hoe je die aanlegt.
• Verbaas je over de GIGA bijdrage die je aan een schonere en betere wereld kunt leveren door kraanwater te gebruiken in plaats van flessenwater: Join-the-pipe .
Groendak.info: een groen dak is 6 X winst: besparen op onderhoud en energie, winnen aan comfort, gezondheid, opbrengst PV panelen, natuurwaarde, waterberging.
• De Groene Menukaart: onderzoek alle duurzame mogelijkheden voor jouw historische pand

Geen eigen dak om energie op te wekken? Daar zijn alternatieven voor! Duurzaam en financieel rendabel:
Zuiderlicht.nu: de nieuwste duurzame energie cooperatie in Amsterdam pakt door met aansprekende initiatieven.
De Windvogel: de oudste duurzame energiecooperatie: onafhankelijk, bewezen rendabel.
De Windwissel: rendabel, duidelijk, 100 % duurzaam: winddelen speciaal voor Amsterdam, een initiatief van de Groene Grachten en Raedthuys.

foto 2

medewerkers van de groenwasserij

Om het concept geldGROENwassen concreet aanwezig te laten zijn, deden we met een pop-up store (de groenwasserij) verschillende stadsdelen aan. Hierbij werden we van september ’13 – maart ’14 ondersteund door extra mensen, i.s.m. Dienst Werk en Inkomen. Nu slaan zij hun eigen weg in.

foto 2

Wie zijn jullie en wat hebben jullie bij geldGROENwassen gedaan?

Wij zijn Charlotte Stroosnijder en Mili Savic. Vanaf september hebben wij de groenwasserij bemand; van hieruit zijn we bezig geweest met het enthousiasmeren van winkels, klanten en buurthuizen voor geldGROENwassen. Ook hebben we geholpen tijdens feestjes of bijeenkomsten.

 

 

Wat vonden jullie leuk aan geldGROENwassen?
Charlotte: “het concept zelf. Maar ook vond ik het leuk om te horen en zien wat voor duurzame initiatieven er nog meer zijn. Het team was ook gezellig. En ik kon het ook goed vinden met mijn meest directe collega Mili.”
Mili: “Ik vond met name de opening en ondertekening intentieverklaring van old school (30 oktober 2013) en de lancering van geldGROENwassen deelnemer De Regenboog (27 januari) erg leuk. En de gezelligheid en het enthousiasme van het team als hier, dat heb ik niet eerder in een baan ervaren.”

Schermafbeelding 2014-03-10 om 14.37.03

Wat gaan jullie nu doen?
Charlotte: “Ik ga voor 3 maanden werken in een rawfood restaurant en een workshop volgen voor startende ondernemers. Mijn doel is om een eigen bedrijfje te beginnen van afhaalmaaltijden.”
Mili: “Zolang ik me tussen de mensen begeef, vind ik het werk wat ik doe leuk. Ik zit te denken aan een baan in de zorg, of coaching. Bijvoorbeeld het geven van computerlessen zou ik erg leuk vinden.”

deNieuweBoekhandel-groot

De Nieuwe Boekhandel tekent intentieverklaring

Dat berichtten we een tijdje geleden. Uiteindelijk bleek er bij De Nieuwe Boekhandel al aardig wat aan energiebesparing gedaan te zijn: zo is er al LED, een koude werend halletje en stroom van Greenchoice. Voorlopig dus niet extra GROEN gewassen bij De Nieuwe Boekhandel. Onderneemster Monique blijft wel ambassadeur van ons initiatief.

Het verhaal van Monique
Monique Burger had ruim 20 jaar ervaring in de boekenbranche, toen ze in 2010 haar eigen zaak opzette: De Nieuwe Boekhandel. Hier kunt u terecht voor boeken in allerlei genres, maar ook biedt De Nieuwe Boekhandel een platform voor buurtexcursies en –activiteiten. Een greep uit het aanbod: boekbesprekingen en –presentaties, leeskringen, optredens van auteurs, debatten, proeverijen, kook-, schrijf-, muziek- en spirituele workshops…

De Nieuwe Boekhandel werkt vraaggestuurd en heeft betrokkenheid met de buurt en klanten hoog in het vaandel. Zo vindt je door de hele winkel recensies van klanten op boekbandjes. Ook is De Nieuwe Boekhandel actief betrokken bij de BOLO-boost: een club van bewoners en ondernemers uit de Bos en Lommer buurt die sociaal/ecologische activiteiten met elkaar onderneemt. Monique: “2 jaar geleden stonden er in deze buurt 7 panden leeg. Om die reden heb ik aan mijn klanten gevraagd wat voor winkel ze graag hier zouden zien. Deze rondvraag wees uit dat buurtbewoners een biologische supermarkt misten. Ik heb vervolgens de Estafette benaderd, want ik geloof erin dat winkels uit de buurt elkaar kunnen versterken: hun klanten zijn ook onze klanten en omgekeerd.”

Boekenlezen doet Monique nog steeds met groot plezier. Ze is panellid van de boekenrubriek ‘Boek van de Maand’ bij TV programma De Wereld Draait Door en geeft trainingen en cursussen over vernieuwend ondernemerschap.

Waarom wilde je meedoen aan geld GROEN wassen?
“Ik ben erg voor het milieu en vergroening, en probeer dit stap voor stap toe te passen. Zo hebben we in de zomer van 2013 alle verlichting vervangen door LED. Ook hebben we bij de ingang een halletje gemaakt, dat scheelt enorm in de koude! Bovendien hebben we groene stroom van Greenchoice, en geven we geen plastic tasjes mee bij de boeken. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat het anders kan. Dat we op een andere manier met elkaar bezig kunnen zijn, zowel op gebied van milieu als op het sociale vlak.”

Nieuwsgierig geworden? Breng een bezoekje aan (de website van) De Nieuwe Boekhandel.

deNieuweBoekhandel-groot