old-school-broedplaats

old school wast GROEN met huurders

Het oude ROC-gebouw aan de Gaasterlandstraat 5 in Amsterdam Zuid is omgetoverd tot broedplaats: old school. De broedplaats richt zich op creativiteit, ondernemerschap en duurzaamheid – een mooie plek om geld GROEN te wassen. In old school wordt ruimte commercieel en niet-commercieel verhuurd (kantoorruimten, ateliers, studio’s, flexplekken, zaalverhuur). Onder hetzelfde dak zit een kinderdagverblijf en restaurant. De broedplaats heeft een tijdelijke huurovereenkomst voor vijf jaar met de gemeente; hierna zal of het contract verlengd worden of het gebouw worden gesloopt. 

Naam ondernemer: Gerben Mienis
Adres: Gaasterlandstraat 5
Spaart voor: met name LED verlichting (maar ook isolatie ketelhuis, energiemonitoring en tijdschakelaar)
Jij spaart mee als: je een ruimte huurt bij broedplaats old school
Huidig energieverbruik: 50.000 kWh per jaar (niet exact bekend want 1e jaar, daarom schatting)
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 19676 kWh per jaar

Het verhaal van Gerben
“Ik ben architect, heb bij verschillende architectenbureaus gewerkt, maar heb ook freelance werk gedaan en ben ondernemer (geweest). Zodoende deed ik mee aan een ontwerp-wedstrijd voor een groot gebouw. Ik won de wedstrijd, maar de bouw van het gebouw ging vanwege de crisis niet door. Ik ben mij toen gaan focussen op leegstaande panden; op het ontwikkelen van bestaande bouw i.p.v. nieuwbouw. Niet alleen is er veel leegstand, ook zijn er subsidie- en stimuleringsregelingen voor het ontwikkelen van leegstaande panden omdat de gemeente leegstand wil ontmoedigen. Samen met horeca-ondernemer (Waldy Brewster) en broedplaats-initiatiefnemer (Maarten de Wolff) heb ik Het oude ROC-schoolgebouw ontwikkeld. Het is een ideale plek om ons idee in praktijk te brengen: het heeft een goede bereikbaarheid, is karakteristiek, bouwkundig ok in te delen en het staat in een gemixt gebied (van bedrijvigheid, wonen en winkels eromheen).”

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
“Ik wil graag iets zinnigs doen met de borg die huurders betalen, nu staat het ‘weg te rotten’ op de bank en dat is zonde. Mijn primaire reden om mee te doen aan geldGROENwassen is dat ik het belangrijk vind om zuinig om te gaan met het milieu. Een secundaire reden is dat ik geldGROENwassen een goede manier vind om met bestaande geldstromen een goed rendement te behalen.”

logo-groot

26 NOV bijeenkomst voor buurtbewoners en ondernemers in en om NDSM werf

Aan een beter milieu werken, uw energierekening omlaag brengen en klantenbinding. Met geldGROENwassen slaat u drie vliegen in één klap. Deze Sustainability College #7 op de geWoonboot gaat over milieuwinst en economische kansen pakken. geldGROENwassen is een manier om met uw klanten te werken aan een duurzamere bedrijfsvoering en een lagere energierekening, waarbij de klant investeert in uw plannen en daar producten in natura (door middel van waardebonnen) voor terug krijgt, mét bonus.

Wilt u hier meer over weten? Kom dan naar deze info-avond, waar de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • uitleg over het principe van geldGROENwassen
  • het hoe en waarom geldGROENwassen al jaren succesvol loopt op het platteland
  • uitleg over hoe (en in welke vorm) u mee kunt doen aan geldGROENwassen als ondernemer of buurtbewoner en welke stappen u dan doorloopt
  • (virtuele) kennismaking met andere geldGROENwassende ondernemers en buurtbewoners
  • De theorie in praktijk: hoe kunt u met uw bedrijf uw klanten betrekken bij uw duurzaamheidsplannen en wat kunt u terugdoen voor uw klanten?

Programma: 
19.15-19.30 inloop
19.30-20.45 interactieve presentatie/workshop
20.45-21.00 laatste vragenrondje
21.00-21.30 borrel.

Aanmelden: info@geldgroenwassen.nu ovv ” Ik ben erbij 26 november op de geWoonboot!”

images

logo Compassie in Cocreatie

Compassie in Cocreatie coacht geld GROEN

Compassie in Cocreatie is het coachingsbedrijf van Anne Stijkel. Anne is sinds 15 november gestart met de verkoop van geldGROENwassen waardebonnen, om te sparen voor een A+++ keuken. Vervolgens heeft zij gespaard voor isolatie van de hal en een winddichte voordeur. Deze twee vergroeningsinvesteringen zijn inmiddels gerealiseerd! Anne spaart lekker verder en gaat nu voor een elektrische fiets, je kunt bij haar dus wederom bonnen kopen. Hieronder het verhaal van Anne.

Anne

 

Naam ondernemer: Anne Stijkel
Adres: Maldenhof 477, Amsterdam
Spaart voor: een energiezuinige renovatie van haar keuken, isolatie hal en elektrische fiets.
U spaart mee als: u een strip waardebonnen koopt van €125 ex BTW, hiervoor krijgt u €150 terug. De waardebonnen a €25 per keer zijn in te wisselen voor 15 minuten flitscoaching. De complete set is ook in te wisselen voor 1 lange sessie.
Huidig energieverbruik: 2200 kWh per jaar
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 800 kWh (energiezuinige keuken), minder gasverbruik door isolatie en winddichte deur

 

 

Het verhaal van Anne
“Ik heb lange tijd voor vier verschillende universiteiten en een stichting (milieubewustzijn) gewerkt. Vanuit en tijdens mijn werk voor de stichting milieubewustzijn, zette ik mijn eigen stichting op (Stichting Triple I-S): onderzoek en scholing in inclusief denken en doen m.b.v. vernieuwende duurzaamheidsconcepten. Toen ik me volledig op mijn eigen Stichting Triple I-S ben gaan richten, heb ik ook mijn eigen coachingsbedrijf Compas-sie in Cocreatie opgezet. Ik coach mensen binnen mijn netwerk. De coaching die ik geef is heel specifiek. Cocreatie is kortgezegd een manier om het beste uit jezelf te halen en dat samen met anderen in te zetten bij je innerlijke roeping om verantwoordelijkheid te dragen voor het grotere geheel, de gemeenschap, de aarde, de natuur. Mijn coaching is help yourself gericht, waarbij we kijken naar zowel het innerlijke als het uiterlijke milieu, en naast de bekende 3 Ps naar 5 aanvullende Ps voor ‘Personal’: Passion, Pain, Peace, Power en Pleasure.”

“Waarom je flitscoachingsbonnen zou kopen? Omdat je zo vaak een moment hebt van O wat wil ik dit probleem of deze korte vraag graag eventjes aan iemand voorleggen! Juist voor die momenten is flitscoaching ideaal. Het is laagdrempelig en snel. Het liefst zou ik geldGROENwassen toepassen voor gewone coachingssessies, maar dat is te duur om met het waardebonnensysteem te doen. Mijn coaching is bedoeld voor ieder die het verschil wil en durft te maken
en daar – zo nodig – bezielde begeleiding en inspirerende voorbeelden bij zoekt.”

Anne-hulde

Mijn wensenlijstje
“Mijn keuken is meer dan 16 jaar oud. Ik wil graag 3 van mijn oude energie slurpende elektrische apparaten vervangen door een A+++ koelkast en oven, en een inductiekookplaat (ter vervanging van gas). Ook wil ik 8 halogeen inbouwspotjes vervangen door LED. Dit levert mij een aanzienlijke besparing in mijn energieverbruik op: naar schatting €200 per jaar. Nadat deze wens was gerealiseerd, en ik heerlijk duurzaam heb kunnen koken tijdens de kerst voor mijn familie, ben ik gaan sparen voor isolatie van mijn hal en een winddichte voordeur. Ook deze investering is inmiddels gedaan. Zo werk ik in stapjes toe naar een situatie waarin ik ‘van het gas af’ ben.
Op dit moment spaar ik met geldGROENwassen voor een elektrische fiets. Mocht ik dit bedrag niet bij elkaar gespaard krijgen, dan leg ik een deel van het geld zelf bij.”

logo-groot

25 NOV bijeenkomst voor buurtondernemers & buurtbewoners in en om Centrum

Helaas, u heeft deze bijeenkomst gemist! Hier leest u een kort verslag over de avond. Ook ziet u hieronder nog wel de originele uitnodigingstekst. We hopen dat u er volgende keer bij bent!

—————————————————————————————————————————————————

geldGROENwassen organiseert samen met Wetering Duurzaam een bijeenkomst voor buurtondernemers en buurtbewoners. Over klantenbinding, investeren in een lagere energierekening en investeren in de buurt. Milieuwinst, financiële winst en een betere buurt. Hoe? Dat vertellen ondernemers die u voor zijn gegaan u deze avond graag. De bijeenkomst is kosteloos, voor thee, koffie en een drankje wordt gezorgd.

Programma:

  • 20:15 – Inloop met koffie, thee en warme chocolademelk , geldGROENwassen zorgt voor heerlijke biologische taart.
  • 20:30 – Gastpreker Jim Wiese, partner bij Lens BV, over zonne-energie op gezamenlijke daken. Met hun bekroonde uitvinding ‘Herman de Zonnestroom-verdeler‘ hebben de mensen van Lens BV veel ervaring met initiatieven op het gebied van zonne-energie in Amsterdam en kennen zij de regelgeving, én de ruimte daarbinnen, door en door. Dus als u vragen heeft over zonne-energie, stel deze gerust. Jim deelt graag zijn kennis.
  • 21:00 – Initiatiefneemster Anne Stijkel van geldGROENwassen legt uit hoe klanten en buurtondernemers samen kunnen werken aan energiebesparing en hoe dit winst oplevert voor het milieu, de buurt en een ieders portemonnee. Bettina van Bettina Bakt vertelt waarom zij meedoet met geldGROENwassen, hoe zij haar energierekening omlaag gaat brengen en hoe zij haar klanten daarbij betrekt.
  • 21:20 – Tafelgesprekken: buurtbewoners en buurtondernemers bekijken samen hoe zij met elkaar geld GROEN zouden kunnen wassen.
  • 21:45 – 22:00 – Afsluiting en ruimte voor napraten onder het genot van een drankje.

Datum info-avond: maandag 25 november a.s.
Lokatie: Ouderensociëteit De Tweede Uitleg, Nieuwe Looierstraat 29
Tijd: 20:15 – 22:00

Laat u weten of u komt? Stuur een mailtje naar judith@geldgroenwassen.nu

Unknown herman BettinaBakt

logo-groot

stadsdeel Zuid gaat workshop geldGROENwassen volgen

Centraal staat de vraag: hoe kunnen wij in dit stadsdeel geldGROENwassen versnellen? In de sessie spelen we met de verschillende rollen en petten die we kennen uit ons dagelijks leven. Om wijkgericht werken in de praktijk kracht bij te zetten, zijn ambtenaren uitgenodigd om ook hun favoriete collega, vriend of buurman mee te nemen.

groen

logo-groot

The Photo Factory over op LED

Sander van The Photo Factory was één van de eerste ondernemers die enthousiast was over geldGROENwassen. Wegens drukte in en om de winkel is het verkopen van geldGROENwassen bonnen er niet van gekomen. De winkel is echter toch over op LED, middels eigen geld. Hieronder het verhaal van Sander.

TPF_geldgroenwassen-2Naam ondernemer: Sander
Adres: C. van Eesterenlaan 15, Amsterdam Oost
Energieverbruik (2012): 14.262 kWh per jaar
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 3046 kWh p/jr (vervanging halogeen door LED)

 

Het verhaal van Sander
“19 jaar geleden begon ik met werken in een fotozaak bij de vader van een vriend van mij; een logische keuze omdat mijn beide ouders vakfotografen waren. Na een tijdje ben ik naar het filiaal in Oost gegaan. Toen de eigenaar zich wilde concentreren op een nieuw filiaal vroeg hij mij de winkel over te nemen. De overname was een lastige beslissing omdat ik destijds bezig was met mijn studie (leraar basisonderwijs). Maar ik heb een fascinatie voor stilstaand beeld. Daarom heb ik mijn studie afgebroken en de sprong gewaagd; na al die jaren is die liefde voor fotografie er nog steeds.”

Wat we doen
“We houden ons bezig met fotografie, met name het proces na het maken van de foto; afdrukken, bedrukken (op textiel bijvoorbeeld), bewerken, optimaliseren (herstellen van bijvoorbeeld kleur of belichting) en retoucheren (repareren van beschadigde foto’s). We verkopen alle accessoires en benodigdheden voor fotografie, maar ook veel voor printen, computers en telefoons. Verder geef ik privé workshops waarbij je me echt alles over fotografie kan vragen. De workshops geef ik omdat ik het erg leuk vind om kennis over te brengen; een workshop duurt een half uur en kost €15.
We houden van mooie dingen maken. Van kwaliteit. De fotografiebranche heeft het al jaren moeilijk en voelt de crisis ook. Mensen worden vaak te makkelijk verleid met grote “de laagste prijs” borden, het belangrijkste argument waar de supermarkten en internet mee komen. Jammer, want kwaliteit (zorgen dat een foto in eerste instantie goed wordt afgedrukt) is uiteindelijk belangrijker. En dat kost aandacht, tijd en vakkennis. Gelukkig begrijpen steeds meer van onze klanten die boodschap door het werk dat we afleveren.”

Waarom Sander wilde meedoen aan geldGROENwassen:
“We wilden de verlichting al een tijdje vervangen maar pas recent zijn de goede kleuren beschikbaar met LED. En crowdfunding – de manier waarop de investering gerealiseerd wordt – vond ik hier een erg leuke manier voor. Ook omdat er middels geldGROENwassen een onafhankelijke derde betrokken is bij het proces.”

logo-groot

Broedplaats old school en Bettina Bakt gaan geldGROENwassen

opening Old School met GGWBroedplaats Old School gaat ook geldGROENwassen. Zo maakte Gerben Mienis, directeur van de nieuwe Broedplaats, tijdens de opening op 30 oktober bekend. Om daad bij woord te voegen, tekende Gerben de intentieverklaring.

Wethouder Maarten van de Poelgeest en stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar snijden daarom de  (uiteraard biologische) taart aan die door geldGROENwassen is aangeboden.

En, leuk detail, de taart komt van Bettina Bakt uit de Van Woustraat in Zuid. Ook zij doet mee met geldGROENwassen. Bettina heeft inmiddels een health check en energiescan achter de rug, binnenkort zal haar geldGROENwassen-waardebonnenverkoop starten. Zo komt de energiebesparing bij ondernemers in de buurt langzaam maar zeker op gang!

Bettina Bakt 3

Naast Bettina Bakt en Stichting Old School, had destijds ook Grandpa’s Bistro de intentie om geld GROEN te gaan wassen. Het is echter niet zover gekomen.

foto 1

Op naar Amsterdam Centrum

Vanaf maandag 4 november is de geldGROENwasserij te vinden aan de Vijzelgracht 20 in Amsterdam in een prachtig pandje, met dank aan Schadedienst Noord-Zuidlijn. We zitten dan in een ‘warme’ buurt want de Weteringbuurt is erg betrokken bij het wel en wee in hun buurt en stadsdeel. Ook is dat het thuis van Wetering Duurzaam, een initiatief dat net als geldGROENwasserij bij Wij krijgen Kippen (een steeds groter groeiende groep inwoners, ondernemers, ambtenaren, werknemers die samen werken aan lokale duurzame energie).

Wij bedanken Broedplaats Old School voor hun gastvrijheid, maar ons vertrek is tijdelijk: alleen de geldGROENwasserij zit nu in de Vijzelgracht 20, maar we de Broedplaats is onze basis. En: de Broedplaats heeft ook een intentieverklarig getekend en de health check gehad. Zij gaan nu met hun huurders kijken hoe zij geld kunnen GROEN wassen!

Wij zijn op maandag van 11:00-15:00 en dinsdag t/m donderdag van 9:00-14:00 geopend. Maar het is waarschijnlijker dat u ons tegenkomt in de winkelstraten bij ondernemers in het centrum en in stadsdeel West.