foto 1-2

Spaar mee voor LED en zonnepanelen bij Rhebergen Multihull Yachts

Op het NDSM terrein in Amsterdam Noord is al meer dan 20 jaar Rhebergen Multihull Yachts (RMY) gevestigd. Het bedrijf bouwt jachten en biedt diverse mogelijkheden voor de stalling van boten (zowel binnen als buiten). Tevens zijn er ligplaatsen (langszij als in box) en is het bedrijf gespecialiseerd in “vele moderne vormen van onderhoud en reparaties.” Ook worden er bouwmaterialen verkocht. RMY heeft samen met zijn klanten gespaard voor LED-verlichting in de loodsen, deze is inmiddels gerealiseerd. Wellicht komen er binnenkort ook zonnepanelen op het dak van de loods. Hieronder het verhaal van Simon.

Naam ondernemer: Simon Rhebergen
Adres: TT Neverietenweg 23-27, 1033 WB Amsterdam
Spaart voor: vervanging van TL-verlichting door LED en zonnepanelen
U spaart mee als: u een strip waardebonnen koopt van €250, hiervoor krijgt u €300 terug. De waardebonnen a 50 euro per keer zijn in te wisselen voor alle diensten die RMY aanbied (bijvoorbeeld als gedeelte voor betaling voor kort op wal staan, gebruik stroom, reparatie of afspuiten boot. Maar ook voor materialen als epoxy, hout of verf).
Huidig energieverbruik: naar schatting 100.000 kWh per jaar
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 23.083 kWh (LED), 19125 kWh (zonnepanelen)

foto 1-2Het verhaal van Simon
Simon: “Mijn achtergrond is in geologie, daarvan heb ik een opleiding afgerond. Maar ik wilde boten bouwen. Dat was mijn hobby. Van mijn hobby heb ik mijn beroep gemaakt. Eerst begon ik met een klein stukje terrein, en dat is over de jaren heen steeds verder uitgebreid.

Naast een ligplaats bied ik mensen ook advies en service. Dit is belangrijk want mijn bedrijf is volledig opgebouwd uit mond op mond reclame. Het mooie is natuurlijk dat hier veel mensen lopen die veel weten van boten (booteigenaren en -huurders). Dus mensen helpen en adviseren elkaar ook! Eigenlijk is een botenwerf een hele sociale aangelegenheid.”

Simon-staat-te-popelenWaarom wil ik meedoen aan geldGROENwassen?
“Ik vind het een boeiende manier om eigen geld aan te trekken en ik vind het interessant om klanten te betrekken bij mijn bedrijf. Ik speel al langer met de gedachte van een zonnepanelen installatie, maar heb ook geaarzeld vanwege de onzekerheid van de huisvesting op het NDSM-terrein. Stap voor stap wil ik vergroening in mijn bedrijf gaan toepassen: eerst LED, dan zonnepanelen.

Ik denk wel aan het milieu en ik vind het belangrijk. Maar mijn bedrijf produceert relatief gezien veel afval, dat ligt aan de aard van het product/service die ik bied. Het is moeilijk om restmaterialen (zoals polyester) geschikt te houden voor hergebruik. Maar ik denk hier wel over na en probeer er een oplossing voor te vinden,” aldus Simon.