Roelf met camera - 13

Jouw duurzame energie initiatief duurzaam in kaart gebracht op Newenergyplaces.com

Roelf waste deze zomer geld GROEN. Zijn geldGROENwassen-actie kwam echter minder van de grond vanwege drukte bij zijn bedrijf New Energy TV. Een elektrische auto is dus nog niet bij elkaar gespaard, maar “hopelijk zit dat er volgend jaar aan te komen.” Aldus Roelf. Hieronder het verhaal van Roelf, New Energy TV en zijn nieuwe initiatief New Energy Places.

“Ik werk al geruime tijd met plezier in de duurzame energie branche, en vind het goed dat de duurzame energie beweging ook op lokaal niveau plaats vindt. Het nadeel hiervan is dat alles soms wat kneuterig en klein blijft. Het bewaken van de ‘menselijke maat’ is mooi, en het stimuleren van gedragsverandering is een edel motief, maar de strijd tegen de opwarming moet het toch vooral hebben van de grote oplossingen. Je ziet dat onze oosterburen pragmatischer zijn, durven aan te pakken, en wat minder ouwehoeren”, zegt Roelf.

Roelf met camera - 13

Hij vindt dat het proces in Nederland dreigt te verzanden in eeuwige discussies over wel of niet, en mooi of lelijk. Na negen jaar New Energy TV heeft hij behoefte aan een meer internationale blik en komt daarom met een nieuw initiatief: New Energy Places, een wereldkaart met duizenden duurzame krachtcentrales. “We zijn momenteel druk bezig met het uploaden van data. Het maken van de filmpjes die daarbij horen, wordt onze businesscase. Ik doe dit samen met een collega in de VS. Hopelijk krijgen mensen die net als ik vinden dat het allemaal te langzaam gaat daardoor nieuwe energie. Want als je ziet wat voor enorme wind- en zonnecentrales er momenteel in constructie zijn in landen waar nog wél sprake is van ‘vooruitgangsgeloof’, dan word je daar heel vrolijk van.”

Wat Roelf betreft is dit het geschikte moment voor het startschot voor de aankoop van een elektrische auto waarmee hij pas echt duurzame reportages gaat maken. “De productie van de meer dan 1500 video’s voor New Energy TV zorgde ervoor dat ik jaarlijks een flinke vervuiling veroorzaakte als automobilist, zelfs met een Prius. De kilometers voor New Energy Places wil ik dan ook graag elektrisch doen. Ik hoop dat geldGROENwassen me daarbij een handje gaat helpen”.

Roelf van Til_New Energy TV

Het verhaal van Roelf
“Met een achtergrond in de journalistiek (radio en tv), richtte ik in 2005 mijn eigen bedrijf New Energy TV op, puur uit enthousiasme voor nieuwe energie oplossingen. Ik wilde een WebTV-kanaal starten en functioneerde zo’n beetje als de dorpsomroeper in de community van de duurzame energie, zéker in de tijd toen youtube nog niet zo groot was. Samen met een compagnon opereer ik vanuit een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht. Tegenwoordig werk ik vooral vanuit huis in Bergschenhoek onder een dak met zonnepanelen.”

Waarom meedoen aan geld GROEN wassen?
“Ik vind het leuk om te investeren in elkaar, en hou van ondernemen en risico’s nemen, gekoppeld aan een goede, innovatieve gedachte. Ik wil sparen voor een elektrische auto, samen met mijn klanten, maar vind het ook gezond om de financiering hiervoor deels zelf te doen.”

Naam ondernemer: Roelf van Til
Adres: Van Vredenburchlaan 45, Bergschenhoek
Website: http://www.new-energy.tv/ en http://newenergyplaces.com
Spaart voor: elektrische kilometers door Europa
Huidig energieverbruik: 4000 vieze benzinekilometers per maand
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 4000 schone, elektrische kilometers per maand