old-school-broedplaats

old school wast GROEN met huurders

Het oude ROC-gebouw aan de Gaasterlandstraat 5 in Amsterdam Zuid is omgetoverd tot broedplaats: old school. De broedplaats richt zich op creativiteit, ondernemerschap en duurzaamheid – een mooie plek om geld GROEN te wassen. In old school wordt ruimte commercieel en niet-commercieel verhuurd (kantoorruimten, ateliers, studio’s, flexplekken, zaalverhuur). Onder hetzelfde dak zit een kinderdagverblijf en restaurant. De broedplaats heeft een tijdelijke huurovereenkomst voor vijf jaar met de gemeente; hierna zal of het contract verlengd worden of het gebouw worden gesloopt. 

Naam ondernemer: Gerben Mienis
Adres: Gaasterlandstraat 5
Spaart voor: met name LED verlichting (maar ook isolatie ketelhuis, energiemonitoring en tijdschakelaar)
Jij spaart mee als: je een ruimte huurt bij broedplaats old school
Huidig energieverbruik: 50.000 kWh per jaar (niet exact bekend want 1e jaar, daarom schatting)
Verwachte daling in energieverbruik na investering: 19676 kWh per jaar

Het verhaal van Gerben
“Ik ben architect, heb bij verschillende architectenbureaus gewerkt, maar heb ook freelance werk gedaan en ben ondernemer (geweest). Zodoende deed ik mee aan een ontwerp-wedstrijd voor een groot gebouw. Ik won de wedstrijd, maar de bouw van het gebouw ging vanwege de crisis niet door. Ik ben mij toen gaan focussen op leegstaande panden; op het ontwikkelen van bestaande bouw i.p.v. nieuwbouw. Niet alleen is er veel leegstand, ook zijn er subsidie- en stimuleringsregelingen voor het ontwikkelen van leegstaande panden omdat de gemeente leegstand wil ontmoedigen. Samen met horeca-ondernemer (Waldy Brewster) en broedplaats-initiatiefnemer (Maarten de Wolff) heb ik Het oude ROC-schoolgebouw ontwikkeld. Het is een ideale plek om ons idee in praktijk te brengen: het heeft een goede bereikbaarheid, is karakteristiek, bouwkundig ok in te delen en het staat in een gemixt gebied (van bedrijvigheid, wonen en winkels eromheen).”

Waarom meedoen aan geldGROENwassen?
“Ik wil graag iets zinnigs doen met de borg die huurders betalen, nu staat het ‘weg te rotten’ op de bank en dat is zonde. Mijn primaire reden om mee te doen aan geldGROENwassen is dat ik het belangrijk vind om zuinig om te gaan met het milieu. Een secundaire reden is dat ik geldGROENwassen een goede manier vind om met bestaande geldstromen een goed rendement te behalen.”