Ika-Anne-groot

’s Werelds eerste geldGROENwasserij opent in Amsterdam

PERSBERICHT

klanten en ondernemers wassen hun geld groen

Zaterdag 7 september aanstaande opent de allereerste geldGROENwasserij ter wereld haar deuren. Stadsdeel Amsterdam Oost heeft de primeur. Wethouder Nevin Özütok opent zaterdag om 10:00 de geldGROENwasserij aan de Javastraat 79 in Amsterdam Oost. Na stadsdeel Oost zal de geldGROENwasserij West, Noord en Zuid aandoen: iedere maand een ander stadsdeel.

Met geldGROENwassen kun je als klant ervoor zorgen dat je favoriete (buurt)ondernemer zijn klandizie behoudt, een lagere energierekening krijgt en zijn bedrijf vergroent. Dit door zelf te investeren in energiemaatregelen van een ondernemer. De investering wordt (met fikse rente) terugbetaald in waardebonnen. Dus het geeft niet alleen een goed gevoel, maar ook financieel voordeel: voor de klant én voor de ondernemer.

Een voorbeeld

Stel: de bakker op de hoek kan met een zuinigere koeling zijn energierekening met 10% omlaag brengen. Die koeling kost € 4.000,= en de bakker kan dat bedrag niet zomaar opbrengen. Als hij het van de bank moet lenen betaalt hij al snel 4% rente op jaarbasis.

Met geldGROENwassen helpen klanten de bakker met vergroenen. Als klant ‘geef’ je de bakker € 50,= en krijgt daar voor € 60,= aan waardebonnen voor terug, bijvoorbeeld 12 waardebonnen van € 5,=. Vier waardebonnen kan je in 2013 besteden, vier in 2014, en nog eens vier in 2015. Wanneer 40 klanten meedoen heeft de bakker zo de helft van zijn koeling gefinancierd. En als klant krijg je je inleg van € 50,= terug in bonnen, inclusief een leuke bonus van € 10,=.

€ 50,= levert op een spaarrekening (met de huidige rente van 1,2% op spaargeld) € 1,80 op (1,2% * € 50,- * 3 jaar = € 1,80). Terwijl de investering van € 50,= in het energiebesparingsplan van de bakker € 10,= extra oplevert. Alleen niet aan contant geld, maar aan producten van de bakker. Met als bijkomend voordeel dat je al direct een deel van de waardebonnen kunt besteden, en niet pas na een jaar.

Achtergrondinformatie

Dit idee is niet helemaal nieuw, we hebben het eerder al geïntroduceerd bij boeren (boerZOEKTbuur) waarbij klanten van boeren investeren in zonnepanelen op daken van de boerderijen en stallen. Hier doen sinds 2008 al ruim 40 boerderijen aan mee, waaronder ook de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.

Met geldGROENwassen onderzoeken we of dit principe ook werkt in steden en dorpen.

Dankzij stichting DOEN houden we een pilot van vier maanden in Amsterdam, Utrecht en Groningen (niet de stad, maar het buitengebied). Ondernemers en buurtbewoners helpen we hun eigen geldGROENwas-projecten op te zetten. Ekoplaza doet al mee. Zij gebruiken de investering van hun klanten niet voor zichzelf, maar leggen van dat geld zonnepanelen op de daken van kinderboerderijen. Om te beginnen met kinderboerderij ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost.

Meer weten? Neem contact met ons op of kom langs op de Javastraat 79 in Amsterdam Oost, de hele maand september geopend van maandag t/m vrijdag van 9 tot half zes.

2 antwoorden
  • Judith Roodenrijs
   Judith Roodenrijs says:

   Beste Herman, kom je op 25 of 26 november naar een van onze info-avonden? Als je op de hoogte gehouden wil worden, raad ik je aan je aan te melden voor de nieuwsbrief. Groeten Judith

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *